Alexandru Rafila, anunț bombă despre deschiderea școlilor: „Nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile”

Alexandru Rafila, adevărul despre închiderea școlilor Sursă foto: Inquam Photos/ George Călin

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat marți că închiderea școlilor, mai ales la clasele primare, nu este normală și nici sănătoasă. Candidatul PSD la alegerile parlamentare susține că, atât decizia închiderii școlii, cât și cea de închidere a piețelor a fost una greșită, reieșind faptul că autoritățile au luat măsuri fără a fi „predictive”.

Școala online ar putea afecta dezvoltarea psihologică a elevilor

Medicul Rafila acuză autoritățile cu putere de decizie pentru situația actuală a elevilor. Acesta avertizează că cei mici ar putea avea probleme în ceea ce privește dezvoltarea psiho-socială, ei având nevoie în această perioadă de comunicare și interacțiune cu cadrele didactice și nu de stat perioade lungi în fața monitoarelor. Medicul menționează, de asemenea, că în școli există condiții sigure pentru a evita transmiterea noului coronavirus.

„Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii.

Copiii noştri nu pot deveni nişte copii cu probleme serioase tare, nu în procesul educţional şi în procesul dezvoltării ca viitori adulţi, din punct de vedere psiho-social. Asta este principala problemă.

Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a afirmat Rafila, potrivit News.ro.

Ce elevi ar trebui să se întoarcă la școală

Potrivit medicului Alexandru Rafila, această decizie de a ține toți copiii acasă și de a studia excusiv online reflect un „grad de iresponsabilitate în ceea ce priveşte copiii din această ţară”. Acesta subliniază că „cel puţin copiii din ciclul primar pot urma cursurile şcolilor”. Pentru mai multă credibilitate, medicul a dat exemplul altor țări, care în ciuda exploziei de îmbolnăviri au ținut școlile deschise

În ceea ce privește piețele din România, Alexandru Rafila pledează pentru deschiderea lor și pentru buna organizare a acestora cu ajutorul Poliției locale.

„Mi se pare o măsură care nu are niciun fel de impact asupra transmisibilităţii, dar, cu siguranţă, are impact asupra nivelului de viaţă al persoanelor care sunt forţate să meargă să cumpere în alte locuri care sunt cu siguranţă mai costisitoare şi cred că afectează şi producătorii din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI