În urmă cu o zi, Ministerul Educației a publicat harta României unde sunt redate scenariile în care se încadrează fiecare localitate în parte, cu privire la începerea noului an școlar.
În urma apariției acestui material, milioane de români s-au arătat nedumeriți în ceea ce privește situația COVID-19 în România, având în vedere că mai multe județe din țară par afectate. Medicul Alexandru Rafila a venit cu noi lămuriri menite să anihileze panica.
Potrivit celor trei scenarii stabilite de autorități, elevii vor putea sau nu să înceapă școala începând cu 14 septembrie. În majoritatea cazurilor prezentate pe harta cu localități se aplică scenariul verde, acela în care elevii vor putea participa la orele de curs, cu mențiunea păstrării distanțării fizice și a respectării regulilor de siguranță. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
În cazul scenariului galben, acesta prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.
Elevii aflați în localitățile care se încadrează în scenariul roșu face cursuri online. Acesta este folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.
În cursul zilei de ieri, medicul Alexandru Rafila a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre incidența cazurilor de COVID-19 reprezentantă pe hartă. Acesta susține că în acest material publicat de Ministerul Educației, realitatea nu este prezentată 100%, deoarece situațiile diferă în funcție de gruparea focarelor de infecție.
Astfel, dacă într-o localitate marcată cu galben, există focare de infecție grupate, și nu răspândite, pericolul nu este atât de mare, nefiind nevoie la trecerea la scenariul roșu, neafectând începerea școlii.
“Este o hartă care arată o parte a realității din teren, adică ea nu este o hartă care să inducă în eroare, dar tocmai din cauza aceasta avem autorități de sănătate publică pentru ca fiecare situație să poată să fie judecată în funcție de contextul epidemiologic. Contextul epidemiologic nu înseamnă doar numărul de cazuri, înseamnă și unde sunt acele cazuri, cum sunt grupate.
Să știți că și în județul Buzău este o localitate unde este o situație asemănătoare cu cea înregistrată în județul Arad, adică un număr mare de cazuri, dar acele cazuri sunt într-o instituție de îngrijire a persoanelor vârstnice, nu sunt în localitatea propriu-zisă, și atunci sigur că impactul în ceea ce privește debutul activității școlare este diferit față de o localitate unde același număr de cazuri ar fi răspândite în toată comuna sau în tot satul respectiv”, a explicat Alexandru Rafila.