Apar informații importante referitoare la un antiviral folosit in tratarea infecției cu Covid-19. Potrivit medicului de familie, Raluca Zoițanu, ministrul Sănătății este vinovat pentru prezența acestui medicament în farmacii, în ciuda riscului care îl prezintă pentru anumiți pacienți. Medicul a explicat, de asemenea, documentele pe care o persoană interesată de acest medicament trebuie să le completeze.
Într-un mesaj publicat în cursul dimineții de astăzi, dr. Raluca Zoițeanu face acuzații grele la adresa profesorului Alexandru Rafila, vizând funcția sa de ministru al Sănătății. Mesajul vine la scurt timp după anunțul făcut de medic cu privire la disponibilitatea antiviralului Favupuravir în farmacii. Potrivit acesteia, un antiviral atât de toxic nu ar trebui lăsat la îndemâna oamenilor, care speriați de pericolul reprezentat de Covid-19 ar putea să-l utilizeze fără prescripție medicală. Din păcate, în unele afecțiuni, acest medicament este extrem de nociv, motiv pentru care este nevoie de semnarea unor hârtii de către pacient, înainte să fie vândut.
În cadrul aceluiași mesaj acuzator, medicul de familie transmite că, în plin val pandemic, medicii au cazuri mult mai importante și mai necesare de rezolvat decât să trateze efectele adverse a unor medicamente periculoase, lăsate la îndemâna oamenilor cu bună știință.
„Favipiravirul „nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să şi semneze nişte hârtii înainte să îl ia.
De ce să îl laşi în farmacii ca antibioticele, ca ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației. Oamenii vor lua orice de frică.
Vor da şi vecinilor. Se vor „descurca” să cumpere şi fără reţetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare, ca Paracetamolul şi Molekin Imuno.
Pur şi simplu nu înțeleg. Şi am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”, a transmis medicul de familie Raluca Zoițanu, miercuri, într-un mesaj
În cursul zilei de ieri, medicul Alexandru Rafila s-a aflat la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde a vorbit despre pericolul reprezentat de tulpina Omicron în acest nou val pandemic. Medicul a precizat că România a înregistrat cea mai rapidă creștere a cazurilor din toată Europa. De asemenea, Alexandru Rafila a oferit primele informații privind disponibilitatea antiviralului Favipiravir în farmacii, cât și riscurile și efectele sale.
„Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir – poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care influențează inclusiv sracina”, a subliniat ministrul.
„Ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punct de vedere al ratei bazale de reproducere.
Avem un salt săptămânal. A crescut cam de 1,5 ori. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6.000 de cazuri înretgistrate zilnic, la mijlocul săptămânii am ajuns la aproape 9.000 de cazuri”, a transmis ministrul Sănătății.
Cu toate acestea, Alexandru Rafila se arată îngrijorat cu privire la momentul în care această creștere se va opri, comparând valul cinci cu cel anterior, determinat de tulpina Delta.
În cadrul aceluiași discurs, medicul a explicat că, în această perioadă, evoluția infectărilor este atent monitorizată, la fel și cazurile care necesită internări, raportat la numărul total de cazuri.