12 ian. 2022 | 12:02

Alexandru Rafila, acuzat de un medic de familie. Ce motiv de supărare are: „Este foarte periculos pentru unii pacienți”

Sănătate
Alexandru Rafila, acuzat de un medic de familie. Ce motiv de supărare are: „Este foarte periculos pentru unii pacienți
Alexandru rafila, ministrul Sănătății

Apar informații importante referitoare la un antiviral folosit in tratarea infecției cu Covid-19. Potrivit medicului de familie, Raluca Zoițanu, ministrul Sănătății este vinovat pentru prezența acestui medicament în farmacii, în ciuda riscului care îl prezintă pentru anumiți pacienți. Medicul a explicat, de asemenea, documentele pe care o persoană interesată de acest medicament trebuie să le completeze.

„Începe cel mai grav val de până acum”

Într-un mesaj publicat în cursul dimineții de astăzi, dr. Raluca Zoițeanu face acuzații grele la adresa profesorului Alexandru Rafila, vizând funcția sa de ministru al Sănătății. Mesajul vine la scurt timp după anunțul făcut de medic cu privire la disponibilitatea antiviralului Favupuravir în farmacii. Potrivit acesteia, un antiviral atât de toxic nu ar trebui lăsat la îndemâna oamenilor, care speriați de pericolul reprezentat de Covid-19 ar putea să-l utilizeze fără prescripție medicală. Din păcate, în unele afecțiuni, acest medicament este extrem de nociv, motiv pentru care este nevoie de semnarea unor hârtii de către pacient, înainte să fie vândut.

În cadrul aceluiași mesaj acuzator, medicul de familie transmite că, în plin val pandemic, medicii au cazuri mult mai importante și mai necesare de rezolvat decât să trateze efectele adverse a unor medicamente periculoase, lăsate la îndemâna oamenilor cu bună știință.

„Favipiravirul „nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să şi semneze nişte hârtii înainte să îl ia.

De ce să îl laşi în farmacii ca antibioticele, ca ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației. Oamenii vor lua orice de frică.

Vor da şi vecinilor. Se vor „descurca” să cumpere şi fără reţetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare, ca Paracetamolul şi Molekin Imuno.
Pur şi simplu nu înțeleg. Şi am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”, a transmis medicul de familie Raluca Zoițanu, miercuri, într-un mesaj

Alexandru Rafila, semnal de alarmă privind evoluția infectărilor

În cursul zilei de ieri, medicul Alexandru Rafila s-a aflat la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde a vorbit despre pericolul reprezentat de tulpina Omicron în acest nou val pandemic. Medicul a precizat că România a înregistrat cea mai rapidă creștere a cazurilor din toată Europa. De asemenea, Alexandru Rafila a oferit primele informații privind disponibilitatea antiviralului Favipiravir în farmacii, cât și riscurile și efectele sale.

„Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir – poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care influențează inclusiv sracina”, a subliniat ministrul.

„Ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punct de vedere al ratei bazale de reproducere.
Avem un salt săptămânal. A crescut cam de 1,5 ori. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6.000 de cazuri înretgistrate zilnic, la mijlocul săptămânii am ajuns la aproape 9.000 de cazuri”, a transmis ministrul Sănătății.

Cu toate acestea, Alexandru Rafila se arată îngrijorat cu privire la momentul în care această creștere se va opri, comparând valul cinci cu cel anterior, determinat de tulpina Delta.
În cadrul aceluiași discurs, medicul a explicat că, în această perioadă, evoluția infectărilor este atent monitorizată, la fel și cazurile care necesită internări, raportat la numărul total de cazuri.

 

 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Carmen Grebenișan, vacanță costisitoare după divorț. Vedeta nu s-a abținut de la nimic
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Armata Română a mobilizat soldații. Decizia luată de MApN
Capital.ro
Alimentele care ne atacă puternic sistemul imunitar: ”Trebuie consumate cât mai rar!”
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
Șeful Casei de PENSII, ANUNȚ despre PENSII. Se FACE și a DOUA recalculare. VIN PRIMELE decizii
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro