Alerte meteo ANM. Vine gerul din nou în România. Ce se întâmplă până mâine

de: Ana Chivu
11 02. 2021

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie vin cu noi alerte meteo. Gerul nu ne-a părăsit încă, deși temperaturile din ultima vreme ne-au făcut să credem asta. Cum va fi vremea în perioada următoare?

Alertă ANM: un val de ger lovește din nou România

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat în cursul zilei de joi că 16 județe din vestul și nord-vestul țării sunt sub Cod galben de vreme severă. De asemenea, specialiștii anunță că vor fi ploi puternice și polei.

În Carpații Occidentali, nordul Orientali și în vestul Carpaților Meridionali se vor arăta precipitații predominant sub formă de ploaie, alături de cantități de apă de 20-25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploi urmează să vină și pe arii restrânse în jumătatea de vest a teritoriului.

O altă alertă a venit în dreptul zilei de azi, de la orele 06:00 până la orele 12:00. Vestul și nord-vestul țării va fi acoperit de ploi pe arii extinse și depuneri de polei, iar treptat ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Vântul se va intensifica, iar viteza sa va fi în general de 55-65 de km/h, viscolind ninsoarea. Codul galben indicat vizează județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei și în nordul Moldovei. Vremea se răcește considerabil în toată țara începând de joi, de la orele 12:00, spre noaptea de vineri urmând gerul în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

COD GALBEN

Specialiștii au venit cu detalii despre starea vremii în perioada ce urmează. Iată mai joi detalii despre județele afectate de vremea rea!

„În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă. Notă: va ploua pe arii extinse și pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10…20 l/mp.”

„Începând din dimineața zilei de joi (11 februarie) în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea. Notă: depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei.”
Administrația Națională de Meteorologie