Alertă sanitară în România! Ce probleme au fructele și legumele importate din Turcia. Mare atenție!

Alertă sanitară în România! Ce probleme au fructele și legumele importate din Turcia. Mare atenție!
Turcia, unul din marii exportatori pe piețele UE

În luna ianuarie, RASFF (Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje al Uniunii Europene) a înregistrat 53 de rapoarte. Toate aveau legătură cu transporturile de fructe și legume din Turcia care conțineau reziduuri de pesticide interzise. Alte produse, spun rapoartele, depășeau plafoanele de reziduuri autorizate de UE. Un total de 78 de transporturi au fost respinse din întreaga lume destinate Uniunii Europene. În temeiul Deciziei nr. 1/98 a Consiliului Europei, Turcia beneficiază de un regim preferențial în ceea ce privește importul produselor sale agricole.

Pesticide mortale în produsele UE provenite din Turcia

Conform unui nou studiu Greenpeace, în Turcia se folosesc tot mai multe pesticide, multe dintre ele ilegale. Cu toate acestea, produsele contaminate continuă să ajungă pe mesele europene. Au fost trase semnale de alarmă cu privire la riscurile grave pentru sănătate.

Roșiile, castraveții și ardeii turcești sunt din ce în ce mai mult contaminate cu substanțe chimice mortale, potrivit celui mai recent studiu al Greenpeace Mediterranean, „Pericolul de pe masa noastră: Pesticidele”.

Cercetătorii care au întocmit raportul au studiat 30 de tipuri diferite de roșii, ardei verzi și castraveți, luând câte 10 exemple din fiecare din supermarketuri și din piețele agricole. Oamenii de știință au studiat legumele, căutând urme de pesticide pentru a determina efectul acestora asupra consumatorilor, culturilor și naturii.

Conform raportului, aproximativ 56 de pesticide diferite au fost găsite în legumele recoltate în luna august anul trecut. Numărul de pesticide găsite în legumele recoltate în afara sezonului a fost mult mai mare. Cele recoltate în octombrie 2021 conțineau urme de 96 de pesticide diferite, iar cele recoltate în noiembrie același an conțineau 139.

Turcia, unul din marii exportatori pe piețele UE

Potrivit Asociației Exportatorilor Mediteraneeni (AKIB), Turcia a exportat în 2021 un total de 532.000 de tone de roșii, 112.600 de tone de ardei și 55.100 de tone de castraveți. În total, a exportat aproximativ 4 milioane de tone de fructe și legume în 2021, din care 136.300 de tone din aceste exporturi au ajuns în Germania.

Utilizarea de pesticide în Turcia este dublă față de cea din Olanda, mai spun datele. Raportul Greenpeace susține că utilizarea de pesticide în Turcia a crescut de șapte ori între anii 1979 și 2018. În prezent, fermierii turci pulverizează anual aproximativ 59.000 de tone de pesticide pe culturile lor.

Aceasta înseamnă că, în timp ce Olanda este liderul UE în ceea ce privește utilizarea pesticidelor, cu 13 kilograme pe hectar, utilizarea acestora în orașul turc Antalya, de exemplu, măsoară dublu, cu 26 de kilograme pe hectar.

Fermierii europeni folosesc în prezent 1.000 de tipuri diferite de pesticide. În 2016, Greenpeace a întocmit și publicat „Lista neagră a pesticidelor din UE”.

În aceasta, Greenpeace susținea că o serie de pesticide etichetate de UE ca fiind inofensive pentru oameni și natură erau de fapt dăunătoare. Cercetătorii au examinat un total de 520 de pesticide legale pentru raport și au pus pe lista neagră 290 dintre ele.