Alertă pentru Europa. Hotărârea luată de Turcia la granițele sale. Cum poate fi implicată și România
În 28 februarie Turcia șoca întreaga comunitate europeană prin anunțul că nu va mai împiedica refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, după uciderea a 33 de militari turci în urma unui atac aerian în nord-vestul Siriei, potrivit Reuters.
Alertă pentru Europa
Anunțul a fost făcut de un înalt oficial turc și conform aceleiași sursei citate, atacul de joi noapte a sporit temerile că preşedintele Recep Tayyip Erdogan, ar putea lansa o operaţiune amplă împotriva Armatei siriene. Oficialul a anunţat că Turcia se aşteaptă ca un număr foarte mare de refugiaţi să pornească din Siria către Europa, iar forţele turce au primit ordin să nu mai împiedice trecerea acestora către ţările europene, aşa cum au făcut până în prezent. Aproximativ un milion de civili sirieni au fost evacuaţi şi se află la graniţa cu Siria după ce Armata siriană, sprijinită de Rusia, a ocupat teritorii vaste în regiune. Mulţi dintre aceştia ar putea să încerce să ajungă în Europa, în condiţiile în care Siria se confruntă cu cea mai mare criză umanitară din ultimii ani.
Hotărârea luată de Turcia la granițele sale
Astfel că, imediat după anunț, Grecia și Bulgaria s-au văzut în fața unui val de refugiați sirieni la granițe. Sute de refugiaţi au ajuns, vineri, la graniţele Turciei cu Bulgaria şi Grecia, după ce administraţia de la Ankara a anunţat că nu va mai împiedica refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, transmite The Guardian. Decizia administraţiei de la Ankara a determinat autorităţile din Bulgaria şi Grecia să consolideze graniţele, în timp ce oficiali guvernamentali din ambele ţări susţineau că nu vor lăsa pe nimeni să treacă. Poliţia din Grecia a folosit grenade fumigene la un punct de trecere al frontierei, în timp ce Bulgaria a trimis încă 1.000 de militari la graniţa cu Turcia.
Între timp, Uniunea Europeană l-a avertizat, vineri, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan să respecte angajamentele în materie de imigraţie către statele membre. Sub prevederile unui acord semnat în 2016, Turcia a fost de acord să limiteze trecerea extracomunitarilor spre UE. Momentan, aproape 3.6 miliarde de refugiaţi sirieni se află în Turcia. Oficialii de la Bruxelles au fost alarmaţi după ce agenţiile de stat din Turcia au difuzat imagini cu sute de refugiaţi şi migranţi îndreptându-se spre punctele de trecere ale frontierei cu Grecia. Decizia lui Erdoğan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.
Cum poate fi implicată și România
Reamintim că, apropos de România care face parte din anul 1991 la Convenția privind statutul refugiaţilor, în anul 2015, în cadrul Summitului UE pe tema crizei refugiaților din data de 14 septembrie, mai multe state membre, România, Ungaria și Cehia s-au opus acceptării de noi cote voluntare de refugiați. Problema a fost ulterior tranșată în cadrul Summitului miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne (JAI), din data de 22 septembrie 2015 care a decis prin vot majoritar adoptarea cotelor obligatorii de refugiați în ciuda opoziției Slovaciei, Cehiei, României și Ungariei. Astfel, în urma acestei decizii, România a primit o cotă de 2475 refugiați.
În acest context România, într-un scenariu apropiat celor din Grecia și Bulgaria, ar trebui să facă același lucru ca cele două state menționate anterior, sau să accepte afluxul de migranți pe teritoriul țării, dar nu mai mult de 2475 de persoane, ceea ce este puțin probabil. Rămâne să vedem ce reacții vor avea noii guvernanți, în frunte cu premierul dsemenat, Florin Cîțu.