Alertă: noua epidemie face ravagii în China. E scăpată din laborator, sunt mii de cazuri și se întinde în toată lumea
Mii de persoane din capitala provinciei Lanzhou, Gansu, din nord-vestul Chinei, au fost testați pozitiv pentru bruceloză, anunță guvernul local citat de agenția de presă Reuters.
O nouă epidemie face ravagii în China
Focarul a apărut după ce o bacterie a fost scăpată anul trecut dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice producătoare de vaccinuri pentru animale. Autoritățile chineze au oferit informații publice despre epidemie abia în luna septembrie a acestui an.
Guvernul chinez a testat 55.725 de locuitori ai orașului Gansu, dintre care 6.620 au avut până în acest moment rezultate pozitive la bruceloză, a anunțat guvernul din Lanzhou într-o conferință de presă, potrivit unei informații publicate joi de cotidianul Global Times. Noua cifră indică aproape o dublare a rezultatelor pozitive din 14 septembrie. Atunci, 3.245 de persoane au fost depistate pozitiv.
Bruceloza este transmisă de animale sau prin produsele de origine animală
Aceasta este o boală transmisă de animale sau prin produse de origine animală. În general, bruceloza nu se transmite de la om la om, dar poate provoca febră, dureri articulare și dureri de cap. Însă, unele simptome pot deveni cronice și nu dispar niciodată.
Autoritățile chineze au anunțat că un laborator public din oraș a utilizat în iulie-august 2019 un dezinfectant expirat pentru producția de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor. Astfel, sterilizarea nu a fost completă iar bacteriile au fost încă prezente în emisiile de gaze ale companiei (uzina bio-farmaceutică din Lanzhou pentru creșterea animalelor). Gazul contaminat s-a răspândit prin aer până la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane, în decembrie anul trecut.
Potrivit Biroului sanitar din Lanzhou, această bacterie a provenit în special de la oi, bovine și porci. Laboratorul și-a cerut scuze anul acesta, însă autorizația de producție a vaccinurilor împotriva brucelozei i-a fost retrasă, potrivit CNN.
Boala era frecventă în China în anii 1980
În anii 1980, bruceloza era des întâlnită în China, deși de atunci a mai scăzut numărul cazurilor, după apariția vaccinurilor și datorită unui control mai bun al infectărilor. Însă, în ultimele decenii a existat o explozie de focare de bruceloză în lumea întreagă.
De exemplu, în Bosnia un focar a izbucnit care a dus la infectarea a aproximativ 1.000 de persoane în 2008. În Statele Unite, focarele de bruceloză au costat guvernul federal și industria zootehnică mai multe miliarde de dolari. Circa 60% dintre femelele bizoni din Parcul Național Yellowstone sunt purtătoare ale bacteriei, potrivit reprezentanților parcului.