Alertă meteo: situație inedită în România! Cod galben de furtuni și caniculă. Ce se întâmplă în țară

Alertă meteo: situație inedită în România! Cod galben de furtuni și caniculă. Ce se întâmplă în țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 2 iulie 2020 primul cod galben de caniculă din această vară. Acesta este valabil până sâmbătă, 4 iulie, ora 10:30. Codul de caniculă coincide cu un alt cod galben, dar de vreme rea, respectiv de furtuni. De asemenea, a fost emisă și o prognoză meteo specială pentru Capitală.

Alertă meteo: situație nouă în România! Cod galben de furtuni și caniculă. Ce se întâmplă în țară

Codul galben de caniculă este valabil până sâmbătă la ora 10:00. În intervalul menţionat va fi foarte cald în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-36 de grade Celsius şi izolat 37 de grade.

În acelși timp, indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în sud-estul țării, astfel că disconfortul termic va fi unul accentuat.

Unde este cod galben de caniculă
Unde este cod galben de caniculă. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben de furtuni și de caniculă

Codul de caniculă se suprapune cu unul de vreme rea. Acesta este valabil între 3 iulie, ora 06:00 și 4 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat de meteorologi, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, precum și grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metrul pătrat, iar pe unele arii restrânse cantitățile de apă cumulate în urma ploilor vor oscila între 40 și 60 de litri pe metrul pătrat.

Prognoza pentru București

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile cu precădere în vestul, sud-vestul, centrul și nordul româniei, mai informează meteorologii ANM. În plus, ANM a emis și o prognoză meteo și pentru București, valabilă între 2 iulie, ora 10:30 – 3 iulie, ora 21:00.

Potrivit acesteia, vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară în orele amiezii, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și foarte probabil ușor va depăși pragul critic de 80 de unități.

Câte grade Celsius se anunță în Capitală

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 35-36 de grade Celsius, în timp ce minimelevor oscila între 18 și 20 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie atenționează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza aceste coduri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI