Alertă meteo. Cod portocaliu de furtuni și vijelii în România. Județele unde va fi prăpăd

Alertă meteo. Cod portocaliu de furtuni și vijelii în România

Meteorologii au emis o avertizare meteo de Cod galben și portocaliu de furtuni, ploi și grindină, care intră în vigoare începând de astăzi. Sunt așteptate fenomene meteo violente în aproape toată România. Mai multe detalii, în continuare.

Cod galben. Furtunile lovesc România

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două Coduri galbene, unul de instabilitate și unul de intensificări ale vântului, dar și un Cod portocaliu de vijelii, ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină. Toate trei sunt valabile pentru ziua de astăzi.

Atenționările vizează sudul şi estul Transilvaniei, în zona Carpaţilor de Curbură, local în Muntenia, precum şi în cea mai mare parte a Dobrogei, iar în celelalte regiuni, exceptând vestul țării, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică.

Prima avertizare Cod galben intră în vigoare la ora 12:00 și se va încheia la ora 22:00. Potrivit meteorologilor, cantitățile de apă vor depăși 25…30 de litri pe metru pătrat și izolat 40 de litri.

Tot pentru a doua parte a zilei este emis un Cod galben de vânt puternic. În nord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale, în general, între 55 și 75 km/h.

Începând cu ora 14:00 și până la ora 22:00, va intra în vigoare Codul portocaliu. În sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.

Caniculă, disconfort termic şi condiţii de ploaie în Capitală

În București vremea va fi căduroasă, iar disconfortul termic va fi accentuat. În a doua parte a zilei valorile termice vor fi în scădere, iar temperatura maximă va fi de 30…31 de grade Celsius.

Cerul va fi variabil, iar după-amiază va creşte probabilitatea pentru averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil vijelii şi grindină.

Potrivit meteorologilor, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI