Alertă meteo ANM. Vine prăpădul peste România: vremea se schimbă drastic. Ce județe sunt în pericol

Alertă meteo ANM. Vine prăpădul peste România: vremea se schimbă drastic. Ce județe sunt în pericol
Meteorologii au emis alertă meteo de ninsori puternice şi frig. Care sunt zonele afectate Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Buşcă

Meteorologii de la ANM au emis alertă meteo. Vremea se schimbă drastic în România: vin ninsorile şi frigul. Iată ce judeţe sunt sub Cod galben de zăpadă în perioada următoare.

Alertă meteo: Vremea se schimbă drastic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis alertă meteo. Vremea se schimbă drastic în România în următoarele ore: se anunţă viscol, Cod galben de ninsori şi frig. Avertizarea este valabilă de vineri până sâmbătă la ora 10:00. 15 judeţe sunt în pericol, conform meteorologilor.

Cum în perioada următoare o masă de aer rece va pune stăpânire pe mai multe zone din țară, începând de vineri seară vor apărea ninsorile abundente în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură. De asemenea, local în Oltenia, nord-vestul Munteniei, precum şi în sudul şi sud-estul Transilvaniei vor predomina ninsorile.

Judeţele aflate sub avertizare Cod galben sunt: Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Vrancea. Astfel, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea de sud a teritoriului, se vor acumula în general 15 – 25 l/mp.

La munte, pe tot parcursul intervalului, temporar va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu precădere în zonele montane, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40 – 60 km/h.

Prognoza meteo pentru ianuarie 2021

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal în mare parte a lunii ianuarie, dar vor fi și perioade cu temperaturi chiar mai scăzute decât media, au anunţat cei de la ANM.

În săptămâna 11-18 ianuarie, cu excepția extremității de sud și de sud-est a țării, unde temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în zonele montane.

În săptămâna 18-25 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Vor fi cantități mai mari de precipitații în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest cantitatea va fi apropiată de cea normală pentru acest interval.

În ceea ce priveşte ultima săptămână a lunii ianuarie (25 ianuarie – 1 februarie), temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal în toată ţara. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în nord-vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI