Alertă meteo ANM. Vine prăpădul în România. Județele afectate de anunțul meteorologilor

Alertă meteo ANM. Vine prăpădul în România. Județele afectate de anunțul meteorologilor
Vine prăpădul în România

În ultimele zile, vremea s-a schimbat radical în toate regiunile și temperaturile au scăzut. În aproape toată România, zăpada și-a făcut prezența, iar acum specialiștii ANM au emis un cod galben pentru mai multe județe din țară.

Alertă meteo ANM. Vine prăpădul în România

Se pare că iarna își intrat serios în drepturi. După ce zilele din apropierea sărbătorilor de iarnă au avut temperaturi peste media din această perioadă a anului, în ultimele zile zăpada și-a făcut prezența în aproape toate regiunile țării.

Spre deosebire de acele zile, acum termometrele arată valori mult mai mici. În urmă cu puțin timp, meteorologii ANM au emis un cod galben pentru mai multe județe din România.

Cod galben de ninsoare și vând

Așadar, primul cod galben transmis de Administrația Națională de Meteorologie este pentru județul Covasna, pentru localitățile Brețcu și Comandău. Avertizarea este până la ora 21:00. Aici, la altitudini de peste 1700 de metri va ninge și vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 60-70 km/h viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

De asemenea, meteorologii au emis un cod galben și pentru județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, la altitudini de peste 1800 de metri. Așadar, va ninge și în aceste zone, iar vântul va bate cu viteze de 60-70 de kilmetri/h. Viscolul va determina scăderea vizibilității.

Vortexul polar face ravagii în Europa

Datorită creșterii temperaturilor în atmosfera superioară peste Polul Nord, gerurile o să coboare în emisfera nordică. Așadar, valurile de frig care o să se răspândească peste America de nord, Europa și Asia, din a doua jumătate a lunii ianuarie vor fi precum cele din anul 2014, cunoscute drept vortex polar. Atunci au fost și temperaturi de -27 de grade C la Chicago.

”Lucrurile evoluează spre o perioadă interesantă de frig și zăpadă” a declarat meteorologul-șef la Weather Co., Todd Crawford, .

Pe de altă parte, din cauza frigului care a coborât peste Europa de vest și China, a crescut prețul benzinei în Spania și al gazului natural lichefiat din Asia. Mai mult, la Paris s-au înregistrat temperaturi mai scăzute cu 3,5 grade decât cele normale pentru acestă perioadă. La Madrid au scăzut cu aproape 7 grade, iar la Beijing au ajuns la un record de -27 grade C.

Vortexul din anul 2014 i-a ținut pe cumpărători în case, a ținut avioanele la sol, iar expeditorii nu și-au mai putut onora comenzile. Acum, călătoriile și comerțul în interiorul magazinelor erau deja afectate de pandemia de coronavirus, însă furtunile de zăpadă vor fi coșmar pentru serviciile de livrări.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI