Alertă meteo ANM. Vin ploi torențiale și pericol de inundații. Unde scad temperaturile. Cele mai proaste vești pentru românii aflați pe litoral

Alertă meteo ANM. Vin ploi torențiale și pericol de inundații. Unde scad temperaturile. Cele mai proaste vești pentru românii aflați pe litoral
Alertă meteo ANM. Vin ploile și scad temperaturile! Cele mai proaste vești pentru românii aflați pe litoral

Acest cod galben, emis de ANM, este valabil până marți, 25 august, ora 23:00 și cuprinde 29 de județe din România. Potrivit meteorologilor, astăzi, între orele 10:00 și 23:00, 29 de județe din România vor fi sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică.

Alertă meteo ANM

„În intervalul menţionat, în sud-vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe spaţii mici grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp”, anunță meteorologii.

Specialiştii mai arată că fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor afla pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului. temperaturile  vor fi cuprinse între 21 grade Celsius în Maramureş şi 34 de grade Celsius în sudul şi centrul Munteniei. De mâine însă, vremea va deveni frumoasă, iar vântul va avea intensificări în Bărăgan, Dobrogea şi în sudul Moldovei.

Cum va fi vremea pe regiuni

În Dobrogea şi Bărăgan vom avea o zi însorită şi va fi din nou foarte cald. Valorile termice urcă azi până la 33 de grade, iar pe seară şi la noapte sunt posibile averse.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei avem tot vreme caldă, cu până la 32 de grade, fiind perioade cu soare, dar şi reprize de ploi abundente.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina, vom avea parte de ceață densă dimineaţa, iar mai târziu, vin alte ploi, înregistrându-se cantităţi importante de apă.  Temperaturile ajung la 28 de grade.

Se va mai răcori puțin în nordul Transilvaniei şi în Maramureş. Vor fi 23-24 de grade la amiază, temperaturi ca de luna septembrie. Va ploua din când în când.

Sunt condiții de ploaie și în ţinuturile vestice, la începutul zilei, dar cerul se va degaja după prânz. Temperaturile urcă până la 26 de grade C.

A fost ceață în Transilvania, în unele zone. Va fi mai răcoare decât luni, în depresiuni. Va ploua în reprize scurte și pot apărea grindină și vijelii.

În zona Olteniei vor fi cel mult 27-28 de grade. Va ploua din când în când, strângându-se cantități importante de apă.

În sudul ţării, vremea va rămâne caldă şi marți. În sudul şi centrul Munteniei, va fi disconfort termic, iar maximele ajung până la 34 de grade C.

Vin ploi torențiale și pericol de inundații
Vin ploi torențiale și pericol de inundații

Cum va fi vremea în Capitală

Azi va fi din nou foarte cald, iar la amiză se vor atinge 34 de grade la umbră, crescând șansele de averse. Miercuri se mai răcorește puțin și e posibil să apară averse slabe, maximele urcând în termometre până la 31 de grade C. Joi și vineri, vremea va fi călduroasă.

Cum va fi vremea la munte

Va fi atmosferă instabilă și se va mai răcori puțin, apărând mai multe reprize de ploaie, cu fenomene electrice, vijelii și grindină. Se pot acumula și 50 de litri pe metru pătrat. Dar miercuri, vremea se îndreaptă, cu vânt spre creste. Joi și vineri, vremea va fi bună, fără schimbări majore.

Cum va fi vremea pe litoral

Va fi o zi însorită, la noapte se adună norii care pot aduce averse. Vor fi 27-28 de grade C în aer, iar apa mării va avea 26 de grade. Miercuri și joi, atmosfera va fi deosebit de caldă.