Alertă meteo ANM. Va fi o iarnă cruntă în România: avertismentul specialiștilor
Din punct de vedere calendaristic, nu mai este mult până când iarna va veni. Potrivit specialiștilor, vom avea parte de o iarnă cum nu s-a mai văzut.
Va fi o iarnă cruntă în România
Specialiștii de la Administrației Naționale de Meteorologie au emis un avertisment de ultim moment. S-ar părea că aceasta iarnă va fi una istorică și se vor înregistra temperaturi anormale pentru această perioadă.
Potrivit specialiștilor, ca urmare a încălzirii globale, vor exista ierni din ce în ce mai blânde. Însă, nu sunt excluse și ierni cu viscole mai violente, specifice anotimpului.
”Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnificativ.
Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.Așadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit Cancan.ro.
Când începe iarna
Conform informațiilor date de specialiștii ANM, iarna va începe la data de 26 noiembrie, deși în zonele montane, zăpada este așteptată mult mai devreme.
Potrivit meteorologilor, prima zăpadă va cădea în București în jurul datei de 8 decembrie.
Estimări iarna 2020-2021
La sfârșitul lunii octombrie, meteorologii AccuWeather anunțau puține ninsori și temperaturi peste media normală a perioadei în România. Însă, nu sunt excluse episoade de viscol în Ianuarie și februarie.
Specialiștii anunțau o iarnă mai caldă față de normal pentru toată Europa. În sudul și estul continentului, inclusiv în țara noastră, sunt estimate intervale cu furtuni generate de activitatea ciclonică din Marea Mediterană. Progresia înceată a acestora va duce la un risc crescut de inundații, mai ales în nordul Italiei și în Balcanii de Vest. Meteorologii susțin că nu sunt excluse și o serie de pătrunderi de aer mai rece, însoțite de episoade cu vreme de iarnă cu viscol și ninsori, în lunile ianuarie și februarie.
”Unele dintre marile orașe din Europa ar putea fi lovite de furtuni în această iarnă. Vorbim despre Lisabona, Madrid și Barcelona, Nisa, Roma, Atena și București”, spuneau meteorologii AccuWeather.