Alertă meteo ANM. Prăpăd în România: vin ploile! Este cod galben în multe județe

O alertă meteo a Administrației Naționale de Meteorologie arată că va fi prăpăd în România. Sunt anunțate ploi bogate cantitatic. Un număr de 28 de judeţe se vor afla sub Cod galben de instabilitate atmosferică începând de luni seară până marţi la prânz. De asemenea, de marţi după-amiază până vineri, ANM anunţă ploi îndeosebi în jumătatea de nord a ţării.

Alertă meteo ANM. Este cod galben de ploi în 28 de județe

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologi au emis un cod galben de ploi valabil de luni seară până mați la prânz. În perioada de avertizare meteorologii au anjunțat ploi în nu mai puțin de 28 de județe ale țării.

Avertizarea, care intră în vigoare luni la ora 18:00 şi expiră marţi la ora 12:00, anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ.

A căzut prima ninsoare din acest an pe Transalpina
A căzut prima ninsoare din acest an pe Transalpina

În ce zone este valabilă avertizarea meteo

Astfel, în Oltenia, Moldova şi local în Muntenia, Transilvania şi Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de ploi vor depăşi 25-35 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse, îndeosebi în Moldova şi în zona de munte, 40-60 de litri pe metrul pătrat.

Cu ce viteză va sufla vântul

Ploi şi manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în restul României, iar în sud-est şi vest vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor oscila în general între 45 și 55 de kilometri la oră.

Avertizarea vizează judeţele Maramureş, Suceava, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Caraş, Alba.

Unde va ploua până vineri

Severin, Hunedoara , Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Teleorman şi Olt. De asemenea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, începând de marţi după-amiază şi până vineri, va ploua însemnat cantitativ îndeosebi în jumătatea de nord a ţării.

Pe de altă parte, prima zăpadă din acest an a căzut pe celebrrul drum Transalpina. Sâmbătă, 26 septembrie, după-amiaza, ploaia s-a transformat în lapoviță și pe alocuri în ninsoare după ce temperatura a scăzut la 1 grad Celsius.

A nins pe Transalpina

Astfel, o parte din frumosul drum Transalpina a fost acoperit cu un strat subțire de zăpadă. Șoferii care s-au aflat la momentul respectiv pe celebrul drum nu au stat pe gânduri și au scos telefoanele imortalizând momentul.

De asemenea, zăpada nu a fost în măsură să pună probleme șoferilor, chiar dacă aceștia nu aveau lanțuri sau cauciucuri de iarnă. Nici stratul de zăpadă nu a fost foarte gros. A avut doar centimetri grosime.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI