Alertă meteo 2021. Vortexul polar face ravagii în Europa. Când vine valul temperaturilor negative mari

Alertă meteo 2021. Vortexul polar face ravagii în Europa. Când vine valul temperaturilor negative mari
Alerta meteo 2021

Creșterea temperaturilor în atmosfera superioară peste Polul Nord o să facă ca gerurile maru să coboare în emisfera nordică. Astfel, valurile de frig care o să se răspândească peste America de nord, Europa și Asia, din a doua jumătate a lunii ianuarie vor fi precum cele din anul 2014, cunoscute drept vortex polar, ce au adus și -27 de grade C la Chicago.

Alertă meteo 2021. Vortexul polar face ravagii în Europa

În timpul iernii, aerul înghețat coboară dinspre Arctica. Iarna însă amenință să își reintre în drepturi.

„Lucrurile evoluează spre o perioadă interesantă de frig și zăpadă” a declarat Todd Crawford, meteorolog-șef la Weather Co., o companie care este deținută de IBM.

Cu toate acestea, previziunile nu indică un frig la fel de mare ca în anul 2014, ce a reprezentat un exemplu extrem de aer arctic evoluând înspre sud. Însă tot va fi o iarnă adevărată.

De altfel, frigul a coborât peste Europa de vest și China, a urând prețul benzinei din Spania și al gazului natural lichefiat din Asia la noi recorduri. În plus, la Paris s-a înregistrat cu 3,5 grade mai frig decât normalul perioadei, la Madrid cu aproape 7 grade, iar la Beijing valorile termice au scăzut la un record de -27 grade C. De menționat este că vortexul din 2014 i-a ținut pe cumpărători în case, a ținut avioanele la sol, iar expeditorii nu au mai putut să-și onoreze comenzile. De această dată, pandemia deja afectase călătoriile și comerțul în interiorul magazinelor, însă furtunile de zăpadă vor reperzenta un real coșmar pentru serviciile de livrări.

Ce înseamnă un vortex polar

Din punct de vedere tehnic, un vortex polar se referă la un inel de vânturi ce încercuiesc Arctica și țin aerul rece încercuit departe de zona de nord. Însă vârful de temperatură, cunoscut ca încălzire bruscă a stratosferei la altitudini de peste 20 km, face ca acest inel să se perturbe și astfel să-i permită aerului înghețat să o se îndrepte către sud. De menționat este că comercianții de benzină îl numesc ”porcul polar”, iar asta poate să însemne geruri oriunde în emisfera nordică, cu toate că în acest an este probabil să afecteze îndeosebi SUA, potrivit lui Ryan Truchelut, președinte la Weather Tiger LCC.

Urmează, așadar, o schimbare semnificativă, întrucât iarna a fost chiar blândă până acum. La New York a fost cu 5,1 grade peste normalul perioadei, în timp ce la Chicago cu peste 7,2 grade. Însă, cu toate acestea, nu există garanții că așa va fi. Chiar dacă încălzirea bruscă a stratosferei anunță în general valuri de vreme geroasă, este posibil ca uneori fenomenele din atmosferă să nu o și aducă.

„De multe ori în trecut, prognoza de vreme geroasă a fost o alarmă falsă”, afirmă Jim Roullier, meteorolog-șef la Energy Weather Group LLC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI