Alertă maximă în Securitatea românească: Charles se căsătorește cu Elena, fiica Regelui Mihai

de: Plăiașu Ciprian
15 05. 2019

În anul 1973, Securitatea din România era în alertă maximă. O posibilă idilă petrecută departe de România ar fi putut să creeze probleme semnificative regimului Ceaușescu. Mai exact, la acel moment se zvonea că prințul Charles, moștenitor tronului britanic, s-ar putea căsători cu una dintre fiicele lui Regelui Mihai.

Nunta anunțată între Charles și fiica regelui Mihai

Iată ce raportau securiștii la București cu privire la acest zvon: „Potrivit unor date recente, una dintre fiicele lui Mihai de Hohenzollern, Elena, se va căsători cu Charles, prințul moștenitor al Angliei, logodna urmând să aibă loc în cursul acestui an. Regina Elisabeta a II-a a Angliei și prințul Philip și-ar fi dat consimțământul în acest sens, iar după toate probabilitățile, venirea la tronul Marii Britanii a prințului Charles ar urma să aibă loc în anul 1977”, se arată în dosarul de urmărire informativă a Regelui Mihai, publicat de CNSAS.

Căpitanul de Securitate Bădică Vasile era însărcinat ca, până la 30 aprilie 1973, „prin lectoratul «Corabia»” [termeni codificați: ambasada din Anglia], să ia „măsuri pentru cunoașterea evoluției proiectului de căsătorie al fiicei lui Mihai cu prințul moștenitor al Angliei, folosind sursele «Richard», «Petrescu» și altele”.

În cele din urmă Elena nu s-a căsătorit cu Charles, ci cu un alt cetățean englez, profesorul Robin Medforth-Mills  din a cărui mariaj s-a născut principlele Nicolae. În afară lui, cuplul a mai avut o fiică. Elisabeta Karina de Roumanie (n. 4 ianuarie 1989). Principesa Elena a divorțat de primul soț, în 1991, și s-a recăsătorit în 1998 cu Alexander Phillips Nixon.