O zi grea pentru călătorii de pe Aeroportul din Oradea. Conform înformațiilor a existat o alertă la aeroportul din Oradea, după ce un proiectil cu muniţie a fost descoperit în zonă. Citește mai departe și află ce spun pirotehniştii.
Conform informațiilor date de autorități, în cursul zilei de astăzi, 18 septembrie, a fost dată o alertă la aeroportul din Oradea. Motivul a fost descoperirea unei încărcături explozive din perioada Celui De-al Doilea Război Mondial.
Află și: Ce a găsit un vânător de comori în Bihor. A săpat și a făcut o descoperire incredibilă
Încărcătura de calibrul de 122 de milimetri avea să fie descoperită de muncitorii care sunt angajați în modernizarea unei părți a pistei, fiind vorba de prelungirea acesteia.
Evenimentul, conform comunicatului emis ulterior, a avut loc în jurul orei 13:30, fiind apelat numărul unic de urgență 112, la fața locului deplasându-se o echipă de pirotehniști.
După apelul la 112, o echipă de specialiști pirotehniști s-au deplasat la față locului, preluând dispozitivul și astfel fiind îndepărtat și pericolul unei eventuale explozii. De altfel, în comunicatul emis de autorități au fost explicate circums tanțele situației de către ISU Bihor:
”Un proiectil, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperit luni, 18 septembrie a.c., de muncitorii care efectuau lucrări pentru prelungirea pistei Aeroportului Oradea.
Sesizarea cu privire la descoperirea unei muniţii în zona Aeroportului Oradea a fost primită, prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Crişana» al judeţului Bihor, în jurul orei 13.30.
Pentru gestionarea operativă a evenimentului semnalat, a fost alertat imediat, echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea”, a transmis ISU Bihor în comunicat.
Vezi și: Bloc evacuat în Capitală, după ce un obuz a fost găsit în dulapul unei bătrâne. Cine l-a pus acolo
Nu se știe concret care este proveninența încărcăturii explozive, dar, conform datelor, s-ar putea să fie vorba despre muniție folosită de obuziere sovietice de 122 mm. Conform datelor, acestea foloseau o muniție diferită de cea a tunurilor de 122 mm, deși exista o anumită compatibilitate.
Un obuzier de 122 mm, cunscut și sub numele de M-30, a fost dezvoltat de biroul de proiectare al Uzinelor Motovilikha, condus de F. F. Petrov, la sfârșitul anilor 1930, și a fost produsă din 1939 până în 1955.
M-30 a intrat în acțiune în cel de-al Doilea Război Mondial, în principal ca piesă de artilerie divizionară a Armatei Roșii.
Tunurile capturate au fost, de asemenea, folosite mai târziu în conflict de Wehrmacht-ul german și de armata finlandeză.
După cel de-al Doilea Război Mondial, M-30 a luptat în numeroase conflicte de la mijlocul și sfârșitul secolului XX, în serviciul armatelor altor țări, în special în Orientul Mijlociu.