12 nov. 2024 | 13:44

Alertă în Spania! Inundațiile din Valencia s-ar putea repeta destul de curând. Ce avertizează specialiștii

News
Alertă în Spania! Inundațiile din Valencia s-ar putea repeta destul de curând. Ce avertizează specialiștii
Alertă în Spania! Inundațiile din Valencia s-ar putea repeta destul de curând. Ce avertizează specialiștii

Inundațiile devastatoare care au lovit Valencia la finalul lunii octombrie au adus în atenția publică fenomenele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice. Apariția unei Depresiuni Izolate la Niveluri Înalte (DANA) în această regiune din Spania a generat revărsări catastrofale de apă și pagube majore, iar numărul persoanelor decedate a ajuns la 214. Specialistii avertizează că acest fenomen, odinioară rar, devine din ce în ce mai frecvent și mai periculos în zonele mediteraneene.

Valencia, din nou în pericol de inundații

În urma inundațiilor extreme care au avut loc în Spania la finalul lunii trecute, specialiștii analizează atent fenomenele și schimbările care au loc și care ar putea duce la încă o astfel de tragedie. Așa au ajuns să descrie fenomenul DANA, care ar fi responsabil pentru revărsările de apă. O DANA apare atunci când o masă de aer rece este „capturată” la altitudini mari, în timp ce aerul de la nivelurile joase este cald și umed. Această interacțiune produce o instabilitate atmosferică ce poate declanșa, în doar câteva ore, ploi torențiale și inundații semnificative.

În ultimii ani, astfel de furtuni și inundații au crescut atât în frecvență, cât și în intensitate, afectând nu doar zonele de coastă, ci și regiunile din interiorulSpaniei. Creșterea temperaturii apei din Marea Mediterană joacă un rol esențial în intensificarea acestor fenomene. Temperatura crescută a apei produce mai multă umiditate în atmosferă, ceea ce sporește riscul formării de furtuni violente și intensifică formarea de precipitații, contribuind la distrugerile provocate de DANA.

Schimbările climatice creează condiții din ce în ce mai propice pentru formarea unor astfel de fenomene periculoase în zonele mediteraneene, unde Marea Mediterană acționează ca un „vas sub presiune” încărcat de temperaturile ridicate ale apei, spun specialiștii. În acest context, aerul cald și umed de la nivelul inferior al atmosferei interacționează cu masele de aer rece de la înălțime, declanșând rapid ploi extreme.

Procesul este amplificat de doi factori principali: creșterea temperaturii apei și slăbirea curentului de aer. Apa mai caldă alimentează atmosfera cu și mai mulți vapori de apă, iar curentul slăbit nu mai permite dispersarea rapidă a maselor de aer rece, ceea ce intensifică și prelungește efectele DANA.

O regiune vulnerabilă, din cauza așezării geografice

Regiunea mediteraneană a Spaniei este deosebit de vulnerabilă din cauza geografiei sale și a expansiunii urbane accelerate, care a invadat multe zone naturale ce ar fi trebuit să acționeze ca tampon în fața ploilor intense. Urbanizarea necontrolată a lăsat orașe precum Valencia și Murcia expuse în fața fenomenelor meteo extreme, cu un sistem de canalizare incapabil să gestioneze cantitățile uriașe de apă care se acumulează rapid.

Deși progresele în prognozele meteorologice permit detectarea din timp a formării DANA, autoritățile se confruntă încă cu dificultăți în anticiparea impactului exact al fenomenului din cauza vitezei cu care acesta se dezvoltă. Totuși, experții sunt de acord că există soluții preventive care pot diminua riscurile, cum ar fi modernizarea infrastructurii urbane, reconfigurarea orașelor pentru a include mai multe spații verzi și asigurarea întreținerii corespunzătoare a albiilor râurilor.

Specialiștii avertizează că, până la sfârșitul acestui secol, fenomenele extreme ar putea deveni o caracteristică constantă a climei globale, amplificată de schimbările climatice. Se estimează că temperaturile globale vor crește între 2 și 4 grade Celsius, ceea ce va duce la fenomene tot mai intense precum valuri de căldură, furtuni violente, secete prelungite și inundații masive. Regiunile de coastă vor fi afectate de creșterea nivelului mării și de eroziune, în timp ce zonele aride se vor confrunta cu secete mai severe.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
La ce renunță Adrian Alexandrov pentru fiica sa cu Elena Udrea. Imaginile „supliciului”
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Elena Udrea pierde TOTUL. Nu mai scapă. Decizie fix înainte de Sărbători
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
RUSIA a LANSAT RACHETELE BALISTICE! RĂSTURNARE în RĂZBOI
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro