Alertă în rândul iubitorilor de înghețată! Peste 20 de sortimente cu substanțe toxice, retrase din mai multe hipermarketuri: „Pot produce cancer”

Alertă în rândul iubitorilor de înghețată! Peste 20 de sortimente cu substanțe toxice, retrase din mai multe hipermarketuri: „Pot produce cancer”
Inghețată retrasă de pe piață din cauza pxidului de etilenă Poză ilustrativă

Cetățenii au primit alertă din partea mai multor magazine care au vândut înghețată ce conținea oxid de etilenă, extrem de periculos pentru sănătate. Alertele au fost trimise de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a informat consumatorii cu privire la pericolul la care au fost expuși.

Mesajul transmis de ANSVSA către consumatori

În ciuda faptului că o parte din înghețată a fost vândută, conducerea magazinelor distribuitoare a decis scoaterea tuturor sortimentelor periculoase de la vânzare, clienții fiind încurajați să distrugă sau să returneze produsele, în cazul în care nu le-au consumat.

Peste 20 de sortimente de înghețată au fost retrase din Carrefour și alte patru vor fi eliminate de la Auchan, potrivit ultimelor informații.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis un mesaj prin care cetățenii sunt invitați să consulte lista înghețatelor retrase de pe piață, dând asigurări că nu mai există la vânzare.

„Vă informăm ca urmare a notificării primite din partea producatorului Froneri Franța, CARREFOUR ROMANIA SA a initiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienti a articolelor mentionate mai jos. Motivul rechemarii: prezenta oxid de etilena in aditivul utilizat in fabricarea produselor – guma de carruba.

Pentru a afla care sunt sortimentele, intraţi pe site-ul ANSVSA. Acolo sunt poze cu loturile de îngheţată în care s-a identificat etilena.

Ele nu mai există pe rafturi în acest moment, dar există posibilitatea ca românii să aibă aceste sortimente de îngheţată în frigider şi recomandăm să le distrugă sau să le returneze de îndată”, a transmis Mihai Ponea, director ANSVSA.

În ciuda pericolului existent în ingredientele înghețatelor vizate, specialiștii suțin că această subtsanță devine nocivă pentru organism dacă este consumată în cantități mari, acest ingredient fiind folosit în general pe post de dezinfectant.

„E foarte adevărat că această substanţă ingerată mult timp poate produce afecţiuni pulmonare, cancer, atacă ficatul, iar ficatul este cel care sintetizează ce mâncăm”, a explicat Adela Balea, inginer chimist, luni, la Antena 3.

Produse retrase din magazinele Lidl

Conducerea lanțului de magazine Lidl a anunțat retragerea de pe piață a câteva dintre cele mai iubite de clienți după ce s-au descoperit substanțe nocive în compoziție. Printre acestea se numără înghețata Mars și batoanele Snickers, care ar putea conține bucăți de plastic.

Decizia a venit după ce producătorul a decis rechemarea produselor din 55 de țări, printre care și cele din România.

Decizia Lidl vizează batoanele de ciocolată Mars, vândute în șase pachete de 270g și batoanele de ciocolată Snickers, vândute în șase pachete cu greutatea de 300g. Pentru acest inconvenient, compania Nestle a explicat că „o bucată de plastic” ar fi fost găsită într-unul dintre produsele sale.

Mars Chocolate regretă orice inconvenient cauzat consumatorilor și le oferă scuze sincere”, potrivit comunicatului transmis de companie, în timp ce un purtător de cuvânt LIDL a afirmat că „Magazinele Lidl au făcut pasul de a scoate de la vânzare produsele Mars și Snickers, furnizate de Mars Chocolate Germany, deoarece acestea conțin bucăți de plastic ”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI