Alertă în lume! Coreea de Nord anunță că are un nou sistem de rachete. Ce plan are

de: Ștefan R. Apostol
17 04. 2022

Pe 24 martie 2022, Coreea de Nord testa un nou sistem de rachete cu capcități nucleare. Experții spun că racheta lansată de Coreea de Nord a implicat un test de zbor complet al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu potențial de a transporta mai multe focoase nucleare. Conform acestora, Coreea de Nord încearcă să demonstreze că are „capacitatea de a plasa mai multe focoase nucleare și de a lovi  ținte oriunde în Statele Unite”.

Noul sistem ICBM al Coreei de Nord ar putea transporta mai multe focoase nucleare

Coreea de Nord anunțat în martie anul curent, prin intermediul agenției sale oficiale Korean Central News Agency, că liderul său Kim Jong Un a ordonat lansarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-17, care a zburat 1.090 km și a atins o altitudine de 6.248 km, potrivit agenției de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Lansarea a fost al 11-lea test de rachetă din COreea de Nord din acest an, inclusiv unul care a eșuat pe 16 martie. Testul din martie pune capăt în mod oficial unui moratoriu pe care Pyongyang l-a adoptat pentru sine în 2018 privind testarea unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Experții spun că, dacă racheta balistică intercontinentală testată de Coreea de Nord este de fapt o Hwasong-17, aceasta ar putea transporta mai multe focoase nucleare. Președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul japonez Fumio Kishida, în marja reuniunii G-7 privind criza ucraineană, și a discutat despre testul ICBM efectuat de Coreea de Nord

Cei doi au convenit să continue să colaboreze pentru a responsabiliza Coreea de Nord. Administrația Biden s-a orientat către Toyko și Seul pentru a crea o cooperare trilaterală pentru a face față Pyongyangului.

Cel mai puternic sistem ICBM de până acum

Experții au declarat că lansarea a fost un test de zbor complet al unui ICBM, spre deosebire de testele efectuate de Coreea de Nord pe 27 februarie și 4 martie, despre care SUA au spus că nu au demonstrat o gamă completă de ICBM.

„Pe baza timpului de zbor și a altitudinii, acesta a fost cu siguranță un test complet al unui sistem ICBM”, a declarat Ian Williams, director adjunct al Missile Defense Project din cadrul Center for Strategic and International Studies.

ICBM-ul a zburat mai sus și mai departe decât precedentul record, Hwasong-15, testat în noiembrie 2017, potrivit lui Bruce Bechtol, fost ofițer de informații la Agenția de informații a apărării americane și în prezent profesor la Angelo State University din Texas.

Racheta lansată pe 24 martie a atins o altitudine maximă de 6.000 km și a parcurs o distanță de 1.100 km, potrivit unei evaluări a Ministerului japonez al Apărării. Prin comparație, Hwasong-15 lansat de Coreea de Nord în noiembrie 2017 a atins aproximativ 4.500 km la cea mai mare altitudine și 960 km distanță.

Hwasong-15 testat în 2017 a arătat, de asemenea, capacitatea de a atinge întregul continent american, deși nu a zburat la fel de sus ca ICBM-ul testat pe 24 martie. Experții au declarat că ICBM-ul pare capabil să transporte mai multe focoase nucleare, dar rămâne de văzut dacă ar putea lansa focoasele pe o traiectorie de zbor deasupra SUA.

Coreea de Nord nu a demonstrat până acum capacitatea de a lansa un focos nuclear

Coreea de Nord nu a demonstrat că ar putea lansa un focos nuclear pe o rachetă balistică intercontinentală care să se deplaseze pe o traiectorie care să survoleze atmosfera americană fără ca focosul să se ardă, spun experții americani.

Coreea de Nord testează rachetele lansându-le în atmosferă la un unghi abrupt, astfel încât acestea să poată călători pe o așa-numită „traiectorie înălțată”. Până în prezent, Coreea de Nord „a testat doar rachete balistice intercontinentale pe traiectorii înălțate”, conform unei declarații preluate de BBC.