29 sept. 2024 | 14:00

Alertă în Galați. Situația este mult mai gravă decât data trecută: „Oamenii să fie evacuați, să se refugieze la rude sau în zone înalte, sigure”

Știri generale
Alertă în Galați. Situația este mult mai gravă decât data trecută: „Oamenii să fie evacuați, să se refugieze la rude sau în zone înalte, sigure”
Alerta in Galati

Județul Galați se confruntă din nou cu pericolul iminent al inundațiilor, iar autoritățile au emis un nou avertisment de Cod Roșu. Situația este considerată mult mai gravă decât în episoadele anterioare, din cauza șanțurilor necurățate și a cursurilor de apă colmatate. Se fac apeluri urgente pentru evacuarea persoanelor din zonele de risc și pregătirea pentru eventuale viituri.

Galați, cel mai afectat județ de ciclonul Ashley?

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a declarat că autoritățile sunt în alertă maximă, iar toate persoanele aflate în zone de risc ridicat trebuie evacuate.

”Am avut deja o videoconferință de urgență cu primarii din județ. Împreună cu angajații din primărie și consilierii, vor merge personal la fiecare gospodărie pentru a convinge oamenii să fie evacuați sau să se refugieze în zone sigure, la rude sau prieteni, în zone sigure, în zone înalte.”, a declarat Costel Fotea.

De asemenea, el a subliniat că trebuie pregătite toate spațiile disponibile pentru a adăposti persoanele evacuate. Au fost deja amenajate tabere la Slobozia Conachi și Pechea, iar alte locații sunt pregătite pentru a face față unui număr mare de evacuați, dacă va fi nevoie.

Cod Roșu și riscuri majore de inundații

Județul Galați se află sub avertizare Cod Roșu pentru ploi torențiale și inundații, Administrația Națională de Meteorologie anunțând că se așteaptă cantități de apă de până la 100 l/mp.

Începând cu ora 00:00 a zilei de duminică, 29 septembrie, spre luni, 30 septembrie, aceste precipitații vor pune presiune pe cursurile de apă deja colmatate. Situația este mult mai gravă decât în cazul inundațiilor anterioare, a avertizat Costel Fotea: ”Cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, șanțurile nu au fost desfundate complet, iar cantitățile de apă anunțate de meteorologi sunt foarte mari.”

Pentru a preveni o tragedie, autoritățile au emis ordine clare de evacuare a tuturor locuitorilor care trăiesc în apropierea albiilor râurilor. Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și a subliniat că prioritatea numărul unu este protejarea vieților omenești.

”Facem apel la cetățeni să colaboreze cu autoritățile și să fie pregătiți pentru evacuare preventivă. Este cea mai bună măsură pentru a evita pierderi de vieți omenești și pentru a limita pagubele”, a declarat prefectul.

Citește și Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, avertisment pentru șoferi. Pericol de acvaplanare pe autostrada A1!

Suspendarea cursurilor și mobilizare generală

În urma evaluărilor riscurilor, autoritățile au decis suspendarea cursurilor școlare în 22 de localități din județ, pentru a evita orice pericol la adresa elevilor și cadrelor didactice.

Localitățile afectate includ Pechea, Slobozia Conachi, Târgu Bujor, Valea Mărului și Corni, printre altele. În paralel, toate resursele umane și logistice ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ale autorităților locale sunt mobilizate.

”Primarii trebuie de urgență, în orele care au rămas, să curețe podurile mari din localitate și să verifice sirenele de alarmare. De asemenea, este esențial să întărim digurile în zonele unde sunt deja probleme, cum este cazul la Foltești, pe râul Chineja, unde digul a fost rupt anterior”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Autoritățile sunt pregătite să intervină rapid în caz de nevoie, iar echipele de intervenție monitorizează permanent cursurile de apă și zonele expuse riscului de inundații. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat utilaje grele în apropierea podurilor cu risc ridicat pentru a asigura deblocarea rapidă în caz de nevoie.

Situația din Galați rămâne critică, iar autoritățile fac un apel ferm la cetățeni să respecte toate recomandările și să fie pregătiți pentru eventuale evacuări.

Citește și Traseul în timp real al ciclonului Ashley în România. Zonele spre care se îndreaptă acum megafurtuna!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Usturoiul, planta bună la toate. Ne scapă și de kilogramele în plus
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 6. Cum arată acum și cu se ocupă Cristina Nimereală, fosta concurentă Insula Iubirii. E de nerecunoscut
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro