Alertă în Constanța! O dronă suspectă a fost depistată în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu, în zona bazei militare NATO

de: Ștefan R. Apostol
18 04. 2024

Zona localității Mihail Kogălniceanu este una extrem de bine apărată, și în aceeași măsură, o zonă extrem de sensibilă, astfel că informațiile despre o dronă suspectă au pus în mișcare forțele NATO de aici, având în vedere că nu este primul incident de acest fel.

O dronă suspectă în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu

După cum bine se știe, în zona Aeroportului Mihail Kogălniceanu se află și baza NATO cu rol defensiv, iar faptul că o dronă suspectă a aparut aici a ridicat cumva gradul de alertă al trupelor. Încă de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, atacurile cu drone au devenit aproape o normalitate, dar apropierea de România schimbă lucrurile.

Deși autoritățile spun că drona depsitată foarte aproape de turnul de control al aeroportului nu a periclitat bunul mers al lucrurilor, asta nu înseamnă că pericolul a fost îndepărtat, având în vedere că au mai fost depistate și alte drone în ultima perioadă.

„Miercuri, 17 aprilie, în intervalul 20.54 – 21.51, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, a raportat prezența în aer, într-o zonă aflată la aproximativ 4 -5 km N-NV de turnul de control al Aeroportului Internațional, la nord de localitatea Mihail Kogălniceanu, a unui sistem aerian fără pilot, cel mai probabil de natură comercială, care a evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse.

Situația produsă nu a impus aplicarea contramăsurilor de tip război electronic”, arată Forțele Aeriene Române, într-un comunicat.

Este, în continuare, alertă în Constanța

Deși încă nu s-a stabilit dacă această dronă suspectă era una comercială, sau una de spionaj militar, și deși în comunicat se specifică faptul că nu s-au înregistrat alte incidente, este, în continuare, alertă în Constanța.

În aceeași informare a FAR se mai precizează că a fost sesizat Parchetul Militar pentru a se trece la verificarea respectivei drone:

„În conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porțiunile de spațiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricționate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă.

Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție, conform art. 11, lit. g), sancționată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei așa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din același act normativ menționat”, precizează Forțele Aeriene.

Baza de la Kogălniceanu în vizorul Rusiei

Trebuie reamintit, în contextul acestui incident, că recent reprezentanții NATO și ai Guvernului de la București anunțau noi investiții în zona bazei militare NATO de la Mihail Kogălniceanu, fiind vorba, de fapt, de construcția unui adevărat oraș, unde vor fi aduși peste 10.000 de soldați NATO, majoritatea americani, ceea ce, în opinia unor specialiști, a pus România, pe lista neagră a Rusiei.

În același context, secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, făcea precizări despre zona din România care trebuie apărată, numind astfel că „o zonă mai sensibilă este și zona Deltei și zona Focșani, Nămoloasa.