Situația de la centrala nucleară Zaporojie devine din ce în ce mai tensionată, mai ales după ce raportul prezentat de experții AIEA indică un risc crescut privind o posibilă catastrofă nucleară, în contextul în care bombardamentele vor continua să aibă loc în zonă. Președintele Energoatom, Petro Kotin, a transmis un semnal de alarmă îngrijorător după ce a raportat dispariția a două sute de angajați ucraineni din interiorul centralei. Mai mult, acesta se teme că activitatea centralei ar trebui întreruptă, pentru a evita orice risc.
Președintele Energoatom a declarat pentru grupul media german Funke că, o mare parte dintre angajații ucraineni prezenți în centrală, aproximativ 200, au dispărut, iar în acest moment nu se știe nimic despre ei. Acesta a mai dezvăluit că, în trecut, au mai existat cazuri în care angajații au fost torturați și uciși, anunță Agerpres.
Petro Kotin a anunțat că în aceste condiții, continuarea activității centralei nucleare este pusă sub semnul întrebării, existând posibilitatea închiderii ei.
Acesta și-a justificat decizia, explicând că angajații care lucrează acum în centrală se tem pentru ce este mai rău, iar în cazul unor noi dispariții misterioase de acest fel, numărul angajaților ar fi prea mic pentru o funcționare în siguranță a instalațiilor și a centralei.
Directorul Energoatom a menționat faptul că, în prezent există 1000 de angajați care asigură funcționarea centralei, în comparație cu 11.000, câți erau în centrală înainte de război.
Declarațiile lui Petro Kotin vin la o zi după prezentarea concluziilor din raportul întocmit de experții AIEA, în care s-a menționat lipsa personalului din interiorul centralei, cât și expunerea la un grad ridicat de stres, din cauza tensiunilor din ultima perioadă, ceea c ear putea geera greșeli operaționale.
De asemenea, directorul AIEA a subliniat faptul că funcționarea centralei este ”nesustenabilă”, solicitând de urgență crearea unei zone de protecție.
Tot în cursul zilei de miercuri, reprezentanții companiei ucrainene Energoatom au anunțat că centrala va rămâne decuplată de la rețeaua electrică ucraineană , avertizând că prelungirea ar putea obliga operatorii să pornească generatoare cu motorină.
Din păcate, această opțiune prezintă un risc mare, nefiind eficientă pe termne lung, deoarece rezervele de motorină se pot termina oricând, ceea ce ar putea genera un accident nuclear similar cu cel de la Cernobîl sau Fukușima.
După prezentarea riscurilor de cătrea AIEA, subliniind mai multe reguli generate de prezența rușilor în centrală, ministrul rus de Externe a solicitat ca răspuns al raportului mai multe „explicații suplimentare”, care să ateste clar la ce au făcut referire experții AIEA veniți în misiune.