Alertă de cod portocaliu. Cinci județe sunt vizate de averse și vijelii

Alertă de cod portocaliu. Cinci județe sunt vizate de averse și vijelii
Cod portocaliu de vijelii și averse

În cursul zilei de astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de averse pentru cinci județe. Este vorba despre Bacău, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani, anunță agerpres.

Cod portocaliu de averse și vijelii

Vara a venit cu averse și vijelii în partea de nord a Moldovei. Codul portocaliu de vreme rea este valabil până la ora 19:30 în județele:

  • Județul Bacău – localităţile Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Cleja, Bereşti-Tazlău, Berzunţi, Livezi, Bârsăneşti, Nicolae Bălcescu, Sănduleni
  • Județul Suceava – localităţile Rădăuţi, Cajvana, Marginea, Arbore, Todireşti, Milişăuţi, Grăniceşti, Volovăţ, Horodnic de Sus, Cacica, Satu Mare, Frumosu, Mănăstirea Humorului, Iaslovăţ, Solca, Botoşana, Suceviţa, Comăneşti, Poieni-Solca, Burla, Bălăceana, Siret, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Dorneşti, Bălcăuţi, Muşeniţa
  • Județul Botoșani – localitatea Mihăileni
  • Județul Neamț – localităţile Doljeşti, Sagna, Stăniţa, Gâdinţi, Pânceşti, Bira, Poienari)
  • Județul Iași – localităţile Ţibăneşti, Dagâţa, Tansa

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse ce vor acumula 35-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. ANM precizează că avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.

Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţul Caraş-Severin

În cursul zile de miercuri, Institutul Național de Hidrologie a emis o avertizare de cod portocaliu de inundații pentru râurile din județul Caraș-Severin, valabilă până la ora 22:00.

De asemenea, o altă avertizare de cod galben a fost emisă pentru râuri din județele Vâlcea, Argeș și Sibiu, valabilă până la ora 24:00. Conform INHGA, pot avea loc scurgeri importante pe versanți, pâraie, torenți și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale.

Mai mult de atât, experții avertizează că se vor înregistra posibile creșteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Timiş – bazin amonte confluenţă cu râul Pârâul Rece, Timiş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Pârâul Rece – amonte S.H. Caransebeş, judeţul Caraş-Severin.

Conform atenționării de tip cod galben, valabilă până la ora 24:00, sunt posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinul hidrografic Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti, judeţele Sibiu, Vâlcea şi Argeş.

Citește și: Ro-Alert: avertisment de ploaie torențială cu grindină în București. Oamenii abia pot merge pe trotuare VIDEO

Urmăriți Playtech.ro și pe