28 feb. 2023 | 09:02

Alertă ANM în România. Este risc de avalanșă, care sunt zonele vizate

Vremea Meteo
Alertă ANM în România. Este risc de avalanșă, care sunt zonele vizate
Scara de valori a riscului de avalanșe

Pe lângă schimbările de temperatură, la nivelul întregului teritoriu, România a intrat în aceste zile și în zona de risc de avalanșe, conform datelor furnizate de ANM. Cu alte cuvinte vorbim de o alertă ANM în România de avalanșe, fiind menționate cel puțin trei astfel de alerte de risc, cu valori între 3 și 4, unde cifra trei înseamnă risc însemnat de avalanșă. Citește mai departe și află care sunt zonele montane vizate.

Care este scara de valori a riscului de avalanșe

Dacă până acum nu s-a vorbit îndeajuns despre aceste riscuri, se pare că azi suntem nevoiți să facem asta, ca urmare a noilor date dintr-o alertă ANM emisă zilele acestea. Conform instituției, există cinci graduri de risc de avalanșă, pe baza cărora se stabilește și gradul de risc. Așa se face că avem aceste grade, după cum urmează:

  1. Risc 1 Redus: Stratul de zăpadă este în general stabilizat pe majoritatea pantelor. Declanşarea avalanşelor este posibilă doar izolat pe pantele foarte înclinate şi în cazul unei supraîncărcări mari. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni.
  2. Risc 2 Moderat: Pe anumite pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu stabilizat; în rest este stabil. Declanşările de avalanşe sunt posibile mai ales la supraîncărcări mari şi pe unele pante suficient de înclinate ce sunt descrise în buletin. Nu sunt aşteptate declanşările spontane de avalanşe de mare amploare.
  3. Risc 3 Însemnat: Pe numeroase pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele descrise în buletin. În anumite situaţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.
  4. Risc 4 Mare: Stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncarcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.
  5. Risc 5 Foarte mare: Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni.

 

Alertă ANM în România cu risc de avalanșă pe 7 creste montane

Pe baza acestor cinci criterii, și în funcție de stratul de zăpadă depus pe crestele montane, se stabilește și nivelul de periculozitate al producerilor de avalanșe și, ca urmare a acestor predicții, ANM emite avertizări pentru aceste zone. Deși valorile termice au mai scăzut pe alocuri, dar în zonele de șes, deal și câmpie, pe crestele montane zăpada este încă la locul ei, dar asta nu înseamnă că nu pot apare aceste avalanșe ca urmare a fenomenului de încălzire și topire a zăpezii.

Așa se face că avem parte în aceste zile de o alertă ANM în România cu risc de avalanșă pe 7 creste montane, două fiind de „Risc 4 Mare”, în zona Munților Călimani-Bistriței-Ceahlău și Munții Rodnei, la peste 1.800 de metri și pentru Munții Vlădeasa, Parâng, Țarcu, Bucegi și Făgăraș fiind emisă o alertă ANM de „Risc 3 Însemnat”. Așa că, dacă ești pasionat de munte, dar ajungi în aceste zone, mare atenție la riscurile de avalanșe, deși stratul de zăpadă, conform ANM, este peste 40 de centimetri.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro