Pe lângă schimbările de temperatură, la nivelul întregului teritoriu, România a intrat în aceste zile și în zona de risc de avalanșe, conform datelor furnizate de ANM. Cu alte cuvinte vorbim de o alertă ANM în România de avalanșe, fiind menționate cel puțin trei astfel de alerte de risc, cu valori între 3 și 4, unde cifra trei înseamnă risc însemnat de avalanșă. Citește mai departe și află care sunt zonele montane vizate.
Dacă până acum nu s-a vorbit îndeajuns despre aceste riscuri, se pare că azi suntem nevoiți să facem asta, ca urmare a noilor date dintr-o alertă ANM emisă zilele acestea. Conform instituției, există cinci graduri de risc de avalanșă, pe baza cărora se stabilește și gradul de risc. Așa se face că avem aceste grade, după cum urmează:
Pe baza acestor cinci criterii, și în funcție de stratul de zăpadă depus pe crestele montane, se stabilește și nivelul de periculozitate al producerilor de avalanșe și, ca urmare a acestor predicții, ANM emite avertizări pentru aceste zone. Deși valorile termice au mai scăzut pe alocuri, dar în zonele de șes, deal și câmpie, pe crestele montane zăpada este încă la locul ei, dar asta nu înseamnă că nu pot apare aceste avalanșe ca urmare a fenomenului de încălzire și topire a zăpezii.
Așa se face că avem parte în aceste zile de o alertă ANM în România cu risc de avalanșă pe 7 creste montane, două fiind de „Risc 4 Mare”, în zona Munților Călimani-Bistriței-Ceahlău și Munții Rodnei, la peste 1.800 de metri și pentru Munții Vlădeasa, Parâng, Țarcu, Bucegi și Făgăraș fiind emisă o alertă ANM de „Risc 3 Însemnat”. Așa că, dacă ești pasionat de munte, dar ajungi în aceste zone, mare atenție la riscurile de avalanșe, deși stratul de zăpadă, conform ANM, este peste 40 de centimetri.