28 feb. 2023 | 09:02

Alertă ANM în România. Este risc de avalanșă, care sunt zonele vizate

Vremea Meteo
Alertă ANM în România. Este risc de avalanșă, care sunt zonele vizate
Scara de valori a riscului de avalanșe

Pe lângă schimbările de temperatură, la nivelul întregului teritoriu, România a intrat în aceste zile și în zona de risc de avalanșe, conform datelor furnizate de ANM. Cu alte cuvinte vorbim de o alertă ANM în România de avalanșe, fiind menționate cel puțin trei astfel de alerte de risc, cu valori între 3 și 4, unde cifra trei înseamnă risc însemnat de avalanșă. Citește mai departe și află care sunt zonele montane vizate.

Care este scara de valori a riscului de avalanșe

Dacă până acum nu s-a vorbit îndeajuns despre aceste riscuri, se pare că azi suntem nevoiți să facem asta, ca urmare a noilor date dintr-o alertă ANM emisă zilele acestea. Conform instituției, există cinci graduri de risc de avalanșă, pe baza cărora se stabilește și gradul de risc. Așa se face că avem aceste grade, după cum urmează:

  1. Risc 1 Redus: Stratul de zăpadă este în general stabilizat pe majoritatea pantelor. Declanşarea avalanşelor este posibilă doar izolat pe pantele foarte înclinate şi în cazul unei supraîncărcări mari. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni.
  2. Risc 2 Moderat: Pe anumite pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu stabilizat; în rest este stabil. Declanşările de avalanşe sunt posibile mai ales la supraîncărcări mari şi pe unele pante suficient de înclinate ce sunt descrise în buletin. Nu sunt aşteptate declanşările spontane de avalanşe de mare amploare.
  3. Risc 3 Însemnat: Pe numeroase pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele descrise în buletin. În anumite situaţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.
  4. Risc 4 Mare: Stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncarcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.
  5. Risc 5 Foarte mare: Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni.

 

Alertă ANM în România cu risc de avalanșă pe 7 creste montane

Pe baza acestor cinci criterii, și în funcție de stratul de zăpadă depus pe crestele montane, se stabilește și nivelul de periculozitate al producerilor de avalanșe și, ca urmare a acestor predicții, ANM emite avertizări pentru aceste zone. Deși valorile termice au mai scăzut pe alocuri, dar în zonele de șes, deal și câmpie, pe crestele montane zăpada este încă la locul ei, dar asta nu înseamnă că nu pot apare aceste avalanșe ca urmare a fenomenului de încălzire și topire a zăpezii.

Așa se face că avem parte în aceste zile de o alertă ANM în România cu risc de avalanșă pe 7 creste montane, două fiind de „Risc 4 Mare”, în zona Munților Călimani-Bistriței-Ceahlău și Munții Rodnei, la peste 1.800 de metri și pentru Munții Vlădeasa, Parâng, Țarcu, Bucegi și Făgăraș fiind emisă o alertă ANM de „Risc 3 Însemnat”. Așa că, dacă ești pasionat de munte, dar ajungi în aceste zone, mare atenție la riscurile de avalanșe, deși stratul de zăpadă, conform ANM, este peste 40 de centimetri.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Dezvăluirile care schimbă tot. Adevărata rețea care l-a propulsat Călin Georgescu
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro