Alertă ANM. Fenomenul meteo sever care va lovi România în următoarele ore. Este total neobişnuit pentru această perioadă

de: Anca Lupescu
29 11. 2021

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo. Un fenomen sever va lovi România în următoarele ore, iar acesta este total neobișnuit pentru această perioadă. În următoarele 24 de ore, vremea se va schimba radical. Metorologii anunță fenomene neobișnuite pentru această perioadă, iar avertizarea este valabilă până marți, la ora 20:00.

Fenomene ciudate pentru luna noiembrie

ANM a emis o avertizare meteo de intensificări ale vântului pentru toată țara. Această avertizare ține până marți, la ora 20:00. Luni vor fi intensificări ale vântului la munte, dar și în regiunile sud-estice, iar marți și în sud-vestul teritoriului.

Vor fi rafale în general de 50-70 de km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali începând de marți dimineața vor fi rafale de peste 80-100 km/h și temporar va ninge.

A fost emis și un cod galben în această dimineață, iar meteorologii spun vă vor fi fenomene de vară la final de noiembrie. Avertizarea de cod galben este valabilă luni, între orele 10:00 și 10:40.

Se așteaptă fenomene precum vijelie cu rafale de peste 70-80 km/h, descărcări electrice și averse de ploaie ce vor cumula 10-15 l/mp.

Atenționarea meteo este valabilă pentru Județul Brăila: Mărașu, Frecăței;

Județul Constanta: Hârșova, Cogealac, Ciobanu, Crucea, Ghindărești, Topalu, Gârliciu, Pantelimon, Saraiu, Horia, Vulturu; Județul Ialomiţa: Giurgeni; Județul Tulcea: Baia, Topolog, Cerna, Casimcea, Slava Cercheză, Dăeni, Stejaru, Ostrov, Ciucurova, Peceneaga, Dorobanțu, Beidaud, Horia.

Ce spun meteorologii

„INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 29 noiembrie, ora 10 – 30 noiembrie, ora 20
Fenomene vizate: intensificări temporare ale vântului
Zone afectate: conform textului

Local și temporar, în intervalul menționat, vor fi intensificări ale vântului la munte, mai ales la altitudini mari, precum și în regiunile sud-estice, iar în cursul zilei de marți (30 noiembrie) și în sud-vestul teritoriului.


Se vor înregistra rafale în general de 50…70 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali începând din dimineața zilei de marți (30 noiembrie) de peste 80…100 km/h și temporar va ninge.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 noiembrie, ora 14 – 30 noiembrie, ora 03
Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului la altitudini de peste 1700 m în Carpații Orientali

În intervalul menționat, în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h și pe alocuri va ninge viscolit”, se arată în comunicatul ANM.