Alertă ANM pentru sfârșitul de săptămână. România acestor zile trece de la fenomene extreme de caniculă la precipitații și furtuni. Noile avertizări meteo emise de ANM anunță schimbări radicale ale vremii în mai multe județe din țară. Au fost emise în această dimineață două avertizări de Cod Galben și una de tip now-casting de instabilitate atmosferică accentuată.
Dacă ieri primeam vești despre noi temperaturi caniculare, astăzi ANM a mai emis un nou Cod galben de caniculă. Zona vizată de aceste noi avertizări meteo este sudul și sud-estul țării. În total vor fi afectate aproximativ 17 județe din sudul țării, după cum urmează:
Conform comunicatului emis de ANM, aici disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Astăzi, 4 august, temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar joi, 5 august, între 34 și 39 de grade. Minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborâ sub 20 de grade.
O altă avertizare meteo de Cod Galben a fost emisă pentru Moldova și cea mai mare parte a Munteniei. Conform avertizării, de astăzi și până mâine seară, vor fi fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. ANM spune că vor fi afectate aproximativ 21 de județe, după cum urmează:
Între 4 și 5 august, ANM anunță că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-45 l/mp.
În afară de cele două avertizări meteo de Cod Galben, ANM a mai dat o avertizare de tip now-casting de instabilitate atmosferică accentuată. Perioada de valabilitate este între 5 și 7 august 2021, și face referire la averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
„ începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.”, anunță ANM.