Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 21 martie 2024, o alertă de vreme rea. Un cod galben de intensificări de vânt și viscol a intrat în vigoare în primele ore ale zilei, vizând mai multe județe din țară. Ceața este, de asemenea, intensă, iar condițiile meteo favorizează apariția ghețușului.
UPDATE 21 martie 2024, ora 08:02: Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov a anunțat că în centrul țării ninge abundent. Șoferii au fost sfătuiți să conducă prudent și să adapteze stilul de șofat la condițiile de trafic, având în vedere condițiile meteorologice periculoase.
54 de utilaje de deszăpezire au intervenit și intervin în continuare în zonele afectate de ninsori. Pe drumurile rutiere au fost deja răspândite peste 200 de tone de materiale antiderapante.
Știre inițială
Primele ore ale zilei de joi, 21 martie 2024, sunt marcate de fenomene meteorologice semnificative, potrivit unei alerte emise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În timp ce temperaturile scad, vântul se întețește, atingând viteze de 90-100 de kilometri pe oră.
Un cod galben de intensificări de vânt și viscol vizează patru județe din România: Brașov, Argeș, Prahova și Dâmbovița, inclusiv zonele de munte din aceste teritorii, unde altitudinile sunt de peste 1.800 de metri. Aici, vântul va sufla cu putere, transformându-se pentru perioade scurte de timp în viscol.
„Se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 90…100 km/h, temporar viscol”, au anunțat meteorologii ANM pe site-ul oficial al instituției.
Alerta meteorologică privind intensificările vântului în cele patru județe și formarea viscolului se află în vigoare până joi, 21 martie, la ora 12:00, potrivit sursei citate.
De asemenea, județul Suceava se află sub avertizare de cod galben de ceață intensă și condiții favorabile pentru formarea ghețușului, joi dimineață. Localitățile vizate de acest fenomen sunt:
În localitățile mai sus amintite, meteorologii spun că se va semnala ceață ce va determina scăderea vizibilității sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri. Condițiile meteorologice locale vor putea favoriza formarea de ghețuș, astfel încât șoferilor li se recomandă să circule cu prudență.
Martie 2024 pare a fi o lună a extremelor din punct de vedere meteorologic. Momentan, prognoza meteo nu vorbește despre precipitații semnificative nici în primăvara curentă, de care solul are de altfel nevoie pentru noua campanie agricolă.
Directoarea ANM, Elena Mateescu, a vorbit la conferinţa de închidere a proiectului „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru” despre perioada de secetă cu care urmează să se confrunte România din cauza absenței ploilor. Suntem deja la limita aprovizionării în privința precipitațiilor.
„Problema este complexă. Trebuie să operaţionalizăm măsuri, să schimbăm tehnologiile agricole, să ne adaptăm la mersul vremii şi al climei, să ţinem cont de ceea ce înseamnă record înregistrat în perioada curentă, ce depăşeşte recordurile înregistrate anterior.
La nivelul Organizaţiei Meteorologice Mondiale se spune că ne aflăm într-un prag de alertă de cod roşu, având în vedere că ultimul deceniu este cel mai cald de când se fac măsurători meteorologice – şi vorbim de perioade mai mari de 100 de ani”, a declarat Elena Mateescu.