25 iun. 2024 | 14:41

Alertă ANM de praf saharian în România. Când ajunge în țara noastră, zonele cele mai afectate

Vremea Meteo
Alertă ANM de praf saharian în România. Când ajunge în țara noastră, zonele cele mai afectate
Praf saharian in Romania

Vești proaste de la Administrația Națională de Meteorologie! Un nou val de praf saharian va sufoca România începând de miercuri. Fenomenul meteo se va suprapune peste codurile de caniculă, avertizează ANM. Până joi, depunerile de praf saharian vor putea fi observate în jumătatea de vest a României, în intervalele în care va ploua.

Val de praf saharian în România

„În perioada 26 iunie, ora 3 – 27 iunie, ora 21, circulația aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a țării în intervalele în care va ploua”, a transmis, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie.

Începând cu joi seara, praful saharian se va îndepărta de țara noastră, prognozează experții ANM.

Detalii despre praful saharian

Praful saharian este un fenomen natural caracterizat prin particule fine de nisip și praf care sunt transportate de vânturi puternice din deșertul Sahara către diverse regiuni ale lumii. Aceste particule pot călători mii de kilometri și pot avea un impact semnificativ asupra mediului și sănătății oamenilor.

Originea și compoziția prafului saharian

Praful saharian provine din deșertul Sahara, cel mai mare deșert din lume, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 9,2 milioane de kilometri pătrați în nordul Africii. Acest praf este compus din particule de nisip fin și minerale precum siliciu, fier, calciu și magneziu. Particulele sunt foarte fine, având un diametru de doar câțiva micrometri, ceea ce le permite să fie transportate pe distanțe mari de curenții de aer.

Vânturile puternice din regiunea Saharei, cum ar fi harmattan și simun, ridică particulele de praf în atmosferă. Aceste particule sunt transportate către vest de curenții de aer predominanți, cunoscuți sub numele de jet stream-uri. Praful saharian poate traversa Oceanul Atlantic și ajunge în Caraibe, America de Nord, Europa și chiar America de Sud.

Transportul prafului saharian este influențat de diverse fenomene meteorologice, cum ar fi fronturile atmosferice și sistemele de presiune. De obicei, praful saharian apare în timpul verii, când activitatea vânturilor este cea mai intensă. Cu toate acestea, poate apărea și în alte perioade ale anului, în funcție de vreme.

Ce efecte are asupra mediului înconjurător

Praful saharian are atât efecte benefice, cât și negative asupra mediului și sănătății umane. Unul dintre efectele pozitive este fertilizarea solurilor. Particulele de praf conțin nutrienți esențiali, cum ar fi fierul și fosforul, care pot fertiliza solurile din regiunile în care sunt depuse, contribuind la creșterea vegetației.

Pe de altă parte, praful saharian poate avea efecte negative asupra calității aerului și sănătății umane. Particulele fine pot pătrunde în sistemul respirator, provocând probleme respiratorii, alergii și exacerbând afecțiunile preexistente, cum ar fi astmul și bronșita. De asemenea, praful saharian poate reduce vizibilitatea și afecta traficul aerian și terestru.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro