O nou alertă alimentară în România anunță retragerea mai multor produse, ca urmare a infectării unor loturi cu Listeria. Conform alertei, marile supermarketuri au retras două tipuri de pește contaminat de la raft.
După cum bine se știe, peștele este o componentă obișnuită a dietei noastre. Este o sursă importantă de proteine, minerale și vitamine de înaltă calitate biologică și ușor digerabile.
Cu toate acestea, produsele din pește crud, afumat și conservat conțin adesea germeni patogeni, în special listeria. Oamenii se pot infecta prin consumul de alimente contaminate și se pot îmbolnăvi de listerioză.
Produsul care a fost retras din magazinele Lidl. Este alertă alimentară, ce s-a întâmplat în Franța
De exemplu, în 2018, 701 cazuri de listerioză invazivă severă au fost comunicate Institutului Robert Koch (RKI), ceea ce se traduce prin 0,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Cele mai multe îmbolnăviri de listerioză comunicate erau grave și asociate cu intoxicații cu sânge, meningită sau avorturi spontane, de exemplu, iar boala a fost fatală în 5% din cazuri.
În acest context, autoriățile fito-sanitare au anunțat o nouă alertă alimentară în România de Listeria la cel puțin două tipuri de pește, iar efectul a fost că marile supermarketuri au retras peștele contaminat de la raft (vezi aici întregul comunicat).
”Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.
Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, se arată în comunicatul emis de ANSVSA.
Listeria poate fi găsită într-o mare varietate de alimente de origine vegetală și animală. Peștele afumat la rece sau la cald este adesea contaminat și, prin urmare, este, de asemenea, suspectat de a transmite această boală.
Pot fi afectate și alte produse din pește și fructe de mare consumate crude, cum ar fi sushi, sashimi și stridii sau produse conservate.
”Femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau cele cu apărarea imunitară slăbită ar trebui să mănânce numai pește și fructe de mare care au fost bine încălzite”, spun specialiștii înm domeniu.
Produsele din pește și fructele de mare crude, afumate sau conservate, cum ar fi sushi, sashimi, stridii, pește afumat la rece sau la cald, de exemplu, somon afumat, și pește conservat, sunt frecvent contaminate cu listeria.
Între 7 și 18 % din probele de produse din pește afumat la rece sau conservat examinate de autoritățile de monitorizare a alimentelor din Germania între 2007 și 2017 și între 3 și 9 % din probele de produse din pește afumat la cald conțineau L. monocytogenes.
Chiar și concentrațiile scăzute de germeni sunt periculoase pentru grupurile de risc, de exemplu atunci când produsele sunt depozitate la domiciliu la temperaturi mai mari decât cele recomandate de producător sau când sunt consumate după data limită de consum.
Mai mult, manipularea produselor contaminate riscă să transfere listeria în alte alimente.