12 sept. 2023 | 14:47

Alertă alimentară în România. Marile supermarketuri au retras două tipuri de pește contaminat de la raft

Sănătate
Alertă alimentară în România. Marile supermarketuri au retras două tipuri de pește contaminat de la raft
Loturi de pește contaminat cu Listeria

O nou alertă alimentară în România anunță retragerea mai multor produse, ca urmare a infectării unor loturi cu Listeria. Conform alertei, marile supermarketuri au retras două tipuri de pește contaminat de la raft.

Alertă alimentară în România de Listeria

După cum bine se știe, peștele este o componentă obișnuită a dietei noastre. Este o sursă importantă de proteine, minerale și vitamine de înaltă calitate biologică și ușor digerabile.

Cu toate acestea, produsele din pește crud, afumat și conservat conțin adesea germeni patogeni, în special listeria. Oamenii se pot infecta prin consumul de alimente contaminate și se pot îmbolnăvi de listerioză.

Produsul care a fost retras din magazinele Lidl. Este alertă alimentară, ce s-a întâmplat în Franța

De exemplu, în 2018, 701 cazuri de listerioză invazivă severă au fost comunicate Institutului Robert Koch (RKI), ceea ce se traduce prin 0,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Cele mai multe îmbolnăviri de listerioză comunicate erau grave și asociate cu intoxicații cu sânge, meningită sau avorturi spontane, de exemplu, iar boala a fost fatală în 5% din cazuri.

Au fost retrase loturi întregi din marile supermaketuri

În acest context, autoriățile fito-sanitare au anunțat o nouă alertă alimentară în România de Listeria la cel puțin două tipuri de pește, iar efectul a fost că marile supermarketuri au retras peștele contaminat de la raft (vezi aici întregul comunicat).

”Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.

Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, se arată în comunicatul emis de ANSVSA.

Alertă alimentară în România. Marile supermarketuri au retras două tipuri de pește contaminat de la raft

Anunțul emis de ANSVSA

Vezi și: Alertă în magazinele din România. Parfumuri cu o substanță periculoasă, retrase de urgență de la vânzare

Listeria poate fi găsită într-o mare varietate de alimente

Listeria poate fi găsită într-o mare varietate de alimente de origine vegetală și animală. Peștele afumat la rece sau la cald este adesea contaminat și, prin urmare, este, de asemenea, suspectat de a transmite această boală.

Pot fi afectate și alte produse din pește și fructe de mare consumate crude, cum ar fi sushi, sashimi și stridii sau produse conservate.

”Femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau cele cu apărarea imunitară slăbită ar trebui să mănânce numai pește și fructe de mare care au fost bine încălzite”, spun specialiștii înm domeniu.

Vezi și: Pericolul din mezelurile feliate de la Cora, Lidl sau Kaufland. Dacă ai aceste simptome mergi la spital

Produsele din pește și fructele de mare crude, afumate sau conservate, cum ar fi sushi, sashimi, stridii, pește afumat la rece sau la cald, de exemplu, somon afumat, și pește conservat, sunt frecvent contaminate cu listeria.

Între 7 și 18 % din probele de produse din pește afumat la rece sau conservat examinate de autoritățile de monitorizare a alimentelor din Germania între 2007 și 2017 și între 3 și 9 % din probele de produse din pește afumat la cald conțineau L. monocytogenes.

Chiar și concentrațiile scăzute de germeni sunt periculoase pentru grupurile de risc, de exemplu atunci când produsele sunt depozitate la domiciliu la temperaturi mai mari decât cele recomandate de producător sau când sunt consumate după data limită de consum.

Mai mult, manipularea produselor contaminate riscă să transfere listeria în alte alimente.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro