Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis marți, 27 august, o avertizare importantă pentru consumatori. Produsul Salicil, vândut ca agent de conservare pentru alimente, a fost retras de pe piață, după ce s-a descoperit că nu este autorizat pentru utilizarea în industria alimentară. Acest conservant, care conține acid salicilic, un precursor al aspirinei, nu ar trebui adăugat sub nicio formă în murături. Iată de ce!
Salicilul, vândut sub formă de pliculețe cu praf alb, a fost retras de pe piață, deoarece nu este autorizat ca aditiv alimentar în România.
Produsul, ambalat și distribuit de diverse companii precum SC CIS Com SRL, SC Heron A-Z SRL, SC San Andreas SRL, SC Condipast Prod SRL și SC Cico Distribution SRL, a ajuns în magazinele din județele Alba, Mureș, Satu Mare, Arad, Bihor, Cluj, Bistrița Năsăud, Brașov, Sălaj și Maramureș.
ANSVSA a avertizat consumatorii să nu utilizeze aceste pliculețe și să le returneze la magazinele de unde le-au achiziționat. Acidul salicilic, principalul ingredient din Salicil, este un precursor al aspirinei și nu are proprietăți adecvate pentru conservarea alimentelor.
Utilizarea acestuia în murături sau alte conserve poate compromite procesul natural de pasteurizare, esențial pentru siguranța alimentară.
În ciuda faptului că unele rețete ”tradiționale” de murături includ aspirina, experții avertizează că aceasta nu este potrivită pentru conservarea alimentelor.
Acidul acetilsalicilic, cunoscut ca aspirină, nu contribuie la procesul de pasteurizare, necesar pentru a asigura durabilitatea și siguranța murăturilor.
Potrivit Violetei Tărîță, ingineră coordonatoare în Secția Sănătate Nutrițională și a Copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, adăugarea aspirinei în conserve împiedică procesul natural de conservare, care ar trebui să fie favorizat de oțet și sare.
”O perioadă, aspirina era folosită în rând cu alți conservanți în industria alimentară, dar a fost exclusă deoarece are, de fapt, calități medicinale, nu conservante.
În locul aspirinei, se recomandă utilizarea doar a ingredientelor necesare pentru murare, cum ar fi sarea și oțetul”, a explicat Violeta Tărîță, conform moldova.org.
ANSVSA recomandă tuturor celor care au cumpărat produsul Salicil să îl returneze imediat și să nu îl utilizeze sub nicio formă. Utilizarea necorespunzătoare a acestui produs poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, compromițând siguranța alimentelor preparate acasă.
În plus, este esențial ca oamenii să fie informați corect despre produsele pe care le folosesc în bucătărie, pentru a evita riscurile asociate cu utilizarea aditivilor neautorizați.
Această alertă subliniază importanța respectării normelor de siguranță alimentară și a evitării metodelor de conservare care nu sunt susținute de expertiza științifică.
Citește și De ce se tulbură apa murăturilor, de fapt. Ce trebuie să faci imediat ca să le salvezi!