Alegerile din Republica Moldova. Maia Sandu ar fi noul președinte al Republicii Moldova, câștigă detașat
Ce șanse are Maia Sandu în fața lui Igor Dodon la alegerile din Republica Moldova și care este amestecul lui Putin, vedeți în articolul de mai jos.
UPDATE: Cei de la hotnews.ro anunță că Maia Sandu ar fi câștigat detașat alegerile din Republica Moldova. After-poll-ului telefonic realizat de WatchDog și IPP confirmă: Maia Sandu- 54,7%, Dodon 45,3%
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Pe cine dau câștigător ultimele sondaje. Maia Sandu sau Igor Dodon?
Republica Moldova îşi alege astăzi preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă actualul şef al statului, Igor Dodon şi Maia Sandu, candidata opoziţiei pro-europene şi fostul premier al țării. Astfel, cele mai recente sondaje relevă o luptă strânsă între cei doi candidaţi.
Surprinzător, Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Inițial, ea era clasată pe locul doi, însă rezultatul s-a modificat incredibil de partea candidatei PAS. A contat mult votul Diasporei, care însumează circa 140.000 de persoane.
Maia Sandu ar avea mai multe șanse
”Acum, şansele Maiei Sandu sunt mai consistente. Şansele sale sunt mai mari pentru că, în primul rând, a dispărut Plahotniuc, oligarhul fugar care l-a făcut pe Dodon preşedinte în 2016”, a declarat, pentru Digi24.ro, Armand Goşu, analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic și conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti.
Ultimele sondaje, realizate în perioada 3-7 noiembrie, indică rezultate diferite referitoare la câştigătorul turului 2, ambele la diferenţe mici.
Sodnajele îi indică pe amândoi candidații câștigători
Un sondaj o dă câștigătoare pe Maia Sandu, 51,5% din voturi, în vreme ce Igor Dodon are 48,5%, în timp ce celălalt spndaj îl indică pe Igor Dodon câștigător, cu 50,5%, în vreme ce Maia Sandu ar pierde cu 49,5%.
De curând, Vladimir Putin a apreciat drept inacceptabile anumite ”încercări de a impune din afară decizii” poporului din Republica Moldova.
Rusia acuză anumite imixtiuni în Republica Moldova
Vladimir Putin nu a explicat cine vrea să impună aceste decizii, însă declaraţiile sale vin după ce Serghei Lavrov a criticat SUA de interferenţă în procesul electoral din Moldova. De asemeni, Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Rusiei, i-a acuzat pe americani că ar pregăti o revoluţie colorată dacă Igor Dodon va câștiga din nou alegerile.
”Pe americani îi poţi bănui de orice, numai de imixtiune în Republica Moldova nu. A existat o singură convorbire telefonică”, a spus Armand Goşu., referindu-se la discuţiile pe care subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale, le-a avut înaintea primului tur atât cu Igor Dodon cât şi cu Maia Sandu. Atunci, David Hale sublinia importanţa desfăşurării unui proces electoral liber şi corect.
Ce ar urmări, de fapt, Vladimir Putin
„Este adjunctul adjunctului secretarului de stat, care i-a rugat să nu fure prea mult la alegeri. Dacă asta e marea imixtiune americană…”, a comentat Armand Goşu.
Acesta crede că declarațiile lui Putin pot fi interpretate și altfel. Potrivit lui Armand Goșu, retorica Moscovei este următoarea: ”dacă Dodon pierde alegerile, le va pierde nu pentru că aceasta ar fi fost opţiunea poporului moldovean, ci pentru că Dodon a fost victima unui complot al SUA şi Occidentului”.