Rezultatele preliminare indică o victorie uriașă pentru Vladimir Putin, dar mii de oameni protestează la secțiile de votare și ambasadele ruse din întreaga lume. Vladimir Putin și-a întărit controlul asupra puterii, revendicând încă un mandat de șase ani ca președinte al Rusiei după alegeri de fațadă în care toți candidații serioși au fost eliminați înainte de începerea votului.
UPDATE 17 martie, ora 22:03 – Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a oferit o primă reacție după ce Vladimir Putin a câștigat alegerile din Rusia cu un scor covârșitor, mai mult de 87% din voturi, conform unui exit-poll.
„Îl felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa răsunătoare”, a scris Medvedev, vicepreședintele consiliul de securitate rus.
Mai mulți ruși au participat în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia la o acțiune inițiată de opoziția rusă, numită „Prânz împotriva lui Putin”.
Liderul de la Kremlin a avut ca și contracandidați trei politicieni care nu au criticat niciodată deciziile conducerii țării și nici războiul din Rusia.
Știre inițială
Cu 30% din voturi numărate, voturile în favoarea lui Putin au ajuns la 87,68%, au anunțat oficialii electorali duminică.
Victoria lui Putin nu a fost niciodată pusă sub semnul întrebării. Dar acesta este cel mai mare procentaj de voturi pe care l-a obținut în oricare dintre cele cinci alegeri prezidențiale câștigate de la prima sa victorie în 2000.
O celebrare oficială este programată pentru luni. Rezultatul a îndeplinit mai mult decât obiectivul unei victorii copleșitoare pentru a sprijini afirmația lui Putin că rușii îl susțin din toată inima pe liderul lor și invazia sa în Ucraina.
Cu câștigătorul deja cunoscut cu mult înainte de alegeri, votul de trei zile a fost un exercițiu de mobilizare pro-Putin și un test de loialitate pentru aparatul de stat al Rusiei.
Campania electorală, care a văzut alți trei candidați abținându-se să critice președintele, a fost umbrită de moartea, luna trecută, a principalului său oponent, Alexei Navalnîi. Chiar și cu Navalnîi eliminat din peisaj, Putin nu a avut nicio emoție.
În primele două zile de votare, mii de angajați din sectorul public, studenți și lucrători din corporațiile ruse au fost obligați să-și exprime votul.Participarea la vot a fost monitorizată de conducere – angajații din serviciul public au fost obligați să raporteze înapoi odată ce și-au exprimat votul.
În unele regiuni, li s-a cerut chiar să aducă rude și să împărtășească locațiile lor geografice cu supraveghetorii prin intermediul unei aplicații special concepute.
Dar imaginea dorită a unanimității a fost știrbită de zeci de acte de rezistență. În aproximativ 20 de regiuni ruse, oamenii au incendiat sau au vărsat vopsea în urnele de vot. Autoritățile susțin că asaltanții – mulți dintre ei femei în vârstă – acționau la instrucțiuni din străinătate. Toți cei implicați se confruntă acum cu perspectiva de a fi condamnați la până la cinci ani de închisoare.