Alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024. Ce mesaj a transmis Maia Sandu

de: Andrei Simion
20 10. 2024

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a votat în jurul orei 10:40. După ce a părăsit secția de votare, aceasta a subliniat importanța ca fiecare cetățean care are drept de vot să își exercite acest drept. Alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024!

Alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024

Maia Sandu a subliniat tema centrală a discursului său, pacea. Ea a abordat și recentele știri care au tulburat țara, legate de descoperirea unei rețele ce mituia cetățeni cu bani trimiși din Moscova pentru a sabota referendumul privind integrarea europeană.

De asemenea, s-a adresat și cetățenilor moldoveni din diaspora, îndemnându-i să participe la vot. În discursul său, ea a evidențiat un mesaj principal. Maia Sandu a adresat un apel către cetățenii din diaspora.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii din diaspora să voteze pentru a asigura pacea celor rămași acasă, subliniind că moldovenii trebuie să-și decidă singuri soarta, fără influențe externe, bani murdari sau minciuni.

„Dragi cetățeni din diaspora, știu că vă faceți griji pentru oamenii dragi, rămași acasă. Ieșiți la vot pentru ca cei dragi, rămași acasă, să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat pentru că moldovenii trebuie să-și determine soarta, nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului.”, a spus Maia Sandu.

Alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024.

Ce mesaj le-a mai transmis Maia Sandu cetățenilor

Maia Sandu a făcut un apel către cetățenii Republicii Moldova, îndemnându-i să iasă la vot pentru a lua două decizii esențiale: votul pentru referendum și alegerea președintelui pentru următorii patru ani.

Ea a subliniat importanța votului pentru viitorul țării și a adresat un mesaj cetățenilor din diaspora, încurajându-i să voteze pentru a asigura pacea celor rămași acasă.

„Vreau să fac un apel către cetățenii Republicii Moldova. Dragi cetățeni, ieșiți la vot în această duminică, luăm două decizii importante pentru țara noastră, luați două buletine de vot, votați la referendum și alegeți președintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani.

Votul nostru de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte. Dragi cetățeni din diaspora, știu că vă faceți griji pentru oamenii dragi, rămași acasă. Ieșiți la vot pentru ca cei dragi, rămași acasă”, a mai spus Maia Sandu.

Până la ora 13:00, peste 740.000 de cetățeni ai Republicii Moldova și-au exercitat deja dreptul la vot pe teritoriul țării în cadrul celor două scrutine, după ce urnele au fost deschise la ora 07:00. Prezența la vot a ajuns la 26%, indicând o participare semnificativă din partea populației.

Majoritatea votanților, adică mai mult de 53%, sunt femei, iar cea mai activă categorie de vârstă este cea cuprinsă între 56 și 65 de ani. În ceea ce privește diaspora, peste 73.000 de cetățeni moldoveni din afara țării au votat deja.