Alegeri prezidențiale 2019: ce scrie presa străină despre România,azi, 24 noiembrie

Alegeri prezidențiale 2019: ce scrie presa străină despre România,azi, 24 noiembrie
Cum tratează presa strpină subiectul alegerilor prezidențiale din România

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie, la alegerile prezidențiale 2019, turul 2 de scrutin. Astfel, românii au de ales între Klaus Iohanis, președintele României ales în 2014 și Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale.
Și presa internațională a luat în vizor procesul de votare din România de astăzi. Cele mai mare agenții de presă străine, dar și publicațiile majore din afara granițelor României relatează despre cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România și despre cei doi candidați pentru funcția de președinte.

Cum vede presa din afară alegerile din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România

„Românii sunt așteptați la urne duminică pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Rezultatul probabil este realegerea actualului președinte, Klaus Iohannis, care a promis să repornească reformele în domeniul justiției, încetinite de Guvernele social-democrate succesive. Cu toate că nu au fost realizate sondaje de opinie în ultima perioadă, Klaus Iohannis pare favorit să o învingă cu o majoritate confortabilă pe Viorica Dăncilă, fost premier PSD al țării”, notează agenția de presă Reuters, citată de Mediafax.

Associated Press scrie despre confruntarea celor doi rivali: Viorica Dăncilă, candidata din partea PSD și Klaus Iohannis, care reprezintă PNL.

„Românii votează în cadrul celui de-al doilea tur al prezidențialelor, președintele în funcție, Klaus Iohannis, sperând să obțină un al doilea mandat. Iohannis o înfruntă duminică pe Viorica Dăncilă, liderul Partidului Social Democrat și fost premier al țării”, scrie și Associated Press.

 

France 24: „La 30 de ani de la căderea comunismului, fostul profesor de fizică Iohannis, de centru-dreapta, candidează împotriva liderului PSD și fost premier, Viorica Dăncilă”

France 24:  transmite că actualul Președinte al României, Klaus Iohhnis este favoritul în cursa electorală pentru Cotroceni din acest an. „Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pare că va fi reales în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică, ceea ce ar confirma traiectoria pro-europeană a acestei țări est-europene. La 30 de ani de la căderea comunismului, fostul profesor de fizică Iohannis, de centru-dreapta, candidează împotriva liderului PSD și fost premier, Viorica Dăncilă”, spun jurnaliștii francezi.

Președintele României și candidatul Klaus Iohannis a votat duminică la Liceul Jean Monnet din Capitală. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Președintele României și candidatul Klaus Iohannis a votat duminică la Liceul Jean Monnet din Capitală. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Tot despre Klaus Iohannis au notat și cei de la Radio Europa Liberă, care îl plasează drept favorit în cursa electorală.

„Președintele pro-european al României, Klaus Iohannis, pare că va fi reales în cadrul turului secund al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, scrutin care opune un fost profesor și un candidat de stânga care a ocupat funcția de premier până luna trecută, când frustrarea în creștere față de corupție și alte probleme au dus la căderea Guvernului său”, scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

„Analiștii susțin că supraviețuirea lui Dăncilă în funcția de lider al PSD este în joc duminică. Cele 22 de procente pe care le-a obținut în primul tur sunt la jumătate față de procentele obținute de PSD la alegerile parlamentare din 2016”, notează și RFI, care evidențiază importanța voturilor din diaspora.

Mai este puțin până vom afla cine va fi ales Președinte al României pentru următorii cinci ani. Românii mai au timp să voteze până la ora 21:00, ora locală, atunci când urnele de vot se vor închide.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI