Al treilea val covid va ajunge în România. Avertismentul crunt al medicilor

Al treilea val covid va ajunge în România. Avertismentul crunt al medicilor
Noua tulpină covid anunță un nou val al pandemiei în România

Începutul de an 2021 ne găsește încă sub auspiciul pandemiei. Deși acum avem vaccinul anti-covid, specialiștii avertizează posibilitatea unui al treilea val al pandemiei. Datele la nivel european nu sunt îmbucurătoarea, iar noua tulpină covid face ravagii, fiind descoperită și în România.

Noua tulpină covid anunță un nou val al pandemiei în România

După aproape un an de stat în criză epidemiologică lumea spera la o redresare, odată cu apariția vaccinurilor anti-covid. Din păcate realitatea finalului de lună ianuarie ne dovedește contrariu. Încă din luna noiembrie a anului trecut specialiștii OMS avertizau cu privire la al treilea val de coronavirus pentru 2021. Făceau acest anunț fără să știe atunci de noua tulpină covid.

Atât România, cât și Europa, nu a reușit să construiască infrastructură pentru a combate noul virus. Acum, odată cu apariția noii tulpini, descoperită inițial în Marea Britanie, și recent în România, lucrurile se complică. Medicii specialiști spun că reacțiile de până acum sunt insuficiente, iar spitalele, deja sufocate, nu vor mai putea face față unui al treilea val de infecție covid.

”Așa cum s-a văzut, nici în România nu s-a putut construi o infrastructură necesare în lunile de vară, după ce primul val a fost controlat.

Și acum există un al doilea val. Dacă infrastructura necesară nu este construită acum, va exista un al treilea val, anul acesta.”, mai spun specialiștii.

Ultimile informări guvernamentale spun că, în România, sunt în acest moment, vaccinate împotriva COVID-19, 348.096 persoane, din care 328.408 cu o doză și 9.844 cu 2 doze. Deși suntem pe locul opt, la nivel european, la numărul de vaccinări, situația este dramatică.

Cât despre pacienții infectați, în al doilea val, știm că sunt în total 721.513 de persoane infectate. La numărul deceselor aflăm că, din păcate, au decedat 18.105 de persoane, iar vindecați avem 666.001 de persoane.

Noua tulpină va genera noi recorduri la infectări și decese

Dozele de vaccin Pfizer, Moderna și, în curând, AstraZeneca, vin deja în România, în loturi de câteva zeci de mii, dar cu toate astea specialiștii sunt pesimiști când vine vorba de rata de infectare.

Așa cum relatam, acum sunt 721.513 de persoane infectate, iar rata mortalității, deși aparent în scădere, ne arată o cifră, cel puțin alarmantă, și anume 18.105 decese. Noua tulpină covid, descoperită la o pacientă și în România, este mult mai violentă. Deși nu este la fel de letală ca prima tulpină, specialiștii relatează că este mult mai agresivă.

Noua tulpină covid găsită în Marea Britanie, cunoscută și sub numele de „VUI – 202012/01”, a fost identificată pentru prima dată acolo la mijlocul lunii septembrie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Mutațiile sale au apărut pe materialul genetic care controlează proteina spike, care permite COVID și alți viruși similari să pătrundă în celulele gazdă, provocând infecția.

Există o răspândire rapidă cu noua tulpină covid ce a determinat restricții mai dure  în Anglia, Scoția și Țara Galilor. Noua tulpină covid a fost detectată în cel puțin 33 de țări, inclusiv în Statele Unite.

Multe dintre cazurile din SUA nu au istoric de călătorie cunoscut. Asta înseamnă că tulpina se răspândește în comunități. Varianta, cunoscută sub numele de B.1.1.7, nu se așteaptă să fie rezistentă la vaccinurile lansate în decembrie. Acum oamenii de știință se întrec pentru a afla mai multe despre mutație, și unde s-a răspândit deja.

Începând cu 21 ianuarie, au fost detectate mai multe cazuri cu noua tulpină covid în 14 state americane, inclusiv Florida, California, New York, Colorado, Minnesota, Georgia, Indiana, Texas, Maryland, Pennsylvania, New Mexico, Massachusetts, Connecticut și Tennessee. Cazuri unice au fost detectate în alte șapte state.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI