Al doilea cutremur de azi din România. Seismul a fost mai puternic decât cel de dimineață

de: Ștefan R. Apostol
22 01. 2024

La  primele ore ale acestei dimineți, România înregistra un cutremur de de 2,6 grade pe scara Richter, dar conform datelor actualizate, a avut loc un al doilea cutremur azi în România, seismul fiind mai puternic decât cel de dimineață.

Un al doilea cutremur azi în România

Conform datelor publicate de INCDFP, în jurul orei 12:02, ora locală, a avut loc un al doilea cutremur în România, de data acesata în Zona Seismică Vrancea. Seismul, care a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter, a fost resimțit în zona Buzău, la o adâncime de 142,5 km.

„În ziua de 22 ianuarie 2024, la ora 12:02:12 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 142.5 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km NV de Buzău, 59km V de Focşani, 59km SE de Sfântu-Gheorghe, 65km E de Braşov, 78km NE de Ploieşti.”, anunță INCDFP.

Află aici despre: Cutremur în România, luni dimineață. Unde s-a resimțit seismul

Pentru ziua de astăzi, este al doilea seism de mică intensitate, deși cel de la ora 7, ora locală, a fost de 2,6 grade pe scarfa Richter.

De la începutul anului au fost 23 de seisme

În baza datelor publicate de institut, din prima zi a acestui an, și până pe 21 ianuarie, au fost nu mai puțin de 22 de seisme, cu valori cuprinse între 2 și 3,5 grade pe scara Richter, ultimul fiind tot în Vrancea, aproape de Buzău, pe 21 ianuarie, la 133,5 km adâncime:

„În ziua de 21 ianuarie 2024 la ora 02:02:43 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 133.5km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50km NV de Buzău, 60km V de Focşani, 65km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km E de Braşov, 72km NE de Ploieşti.”

Vezi despre: Cutremur în România, duminică dimineață. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Numărul acestor activități seismine a crescut în ultimul an, iar în 2023 am avut parte de activități seismice în zone unde de mai bine de 200 de ani nu au mai fost înregistrate cutremure, chiar și de mică intensitate.

La început de an, cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade în Japonia

Un cutremur puternic a lovit centrul Japoniei, provocând moartea mai multor persoane, distrugând clădiri, lăsând fără curent electric zeci de mii de locuințe și determinând locuitorii din unele zone de coastă să se refugieze în zone mai înalte.

Citește despre: Cum arată un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Imaginile din Japonia par ireale. Video

Cutremurul cu magnitudinea preliminară de 7,6 a provocat luni valuri de aproximativ 1 m de-a lungul coastei de vest a Japoniei și a țării vecine, Coreea de Sud, iar autoritățile au declarat că ar putea urma valuri mai mari. Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis avertismente de tsunami pentru prefecturile Ishikawa, Niigata și Toyama.

O alertă majoră de tsunami, prima de la cutremurul și tsunamiul din martie 2011 care au lovit nord-estul Japoniei, a fost emisă inițial pentru Ishikawa, dar ulterior a fost redusă și apoi redusă la o avertizare.

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără curent în prefecturile Ishikawa și Toyama, a declarat furnizorul de utilități Hokuriku Electric Power. Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a declarat că nu au fost confirmate nereguli la centralele nucleare de pe malul Mării Japoniei, inclusiv la cinci reactoare active de la centralele Ohi și Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui.

Vezi și: Cutremur de 7,4 pe scara Richter, în Japonia. A fost emisă alertă de tsunami, ce se întâmplă cu centralele nucleare

Japonia este una dintre țările din lume cele mai expuse riscului de cutremure. Un cutremur și un tsunami uriaș au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, ucigând aproape 20.000 de persoane, devastând orașe și declanșând fuziuni nucleare la Fukushima.