Ludovic Orban vine cu vești bune pentru sute de mii de români care se află în acest moment în șomaj tehnic. În cadrul conferinței de presă susținută luni seară, premierul a declarat că firmele care își vor rechema angajații la muncă vor primi sprijin financiar consistent din partea statului.
În prezent, în România există peste un milion de români aflați în șomaj tehnic, ceea ce reprezintă un număr îngrijorător pentru situația economică actuală a țării. Premierul Orban a vorbit luni seară despre strategiile de relansare ale economiei, printre care și de sprijinul companiilor afectate de pandemia de coronavirus.
Acesta a promis public plata între 35 – 41,5% din salariul persoanelor reangajate, de către Guvern, ca o măsură de susţinere a angajaţilor aflați în şomaj tehnic și a companiilor. Ludovic Orban a mai adăugat și faptul că șomajul tehnic a fost plătit pentru peste 570.000 de angajaţi, acesta fiind numărul persoanelor înregistrate în luna martie.
„Vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru susţinerea angajaţilor: vom trece de la şomaj tehnic la o măsură activă – pentru orice persoană reangajată vom participa la susţinerea plăţii salariului cu un procent între 35-41,5% din salariu.
De asemenea, vom sprijini companiile să angajeze oameni care azi nu au loc de muncă. Aceste măsuri vor varia, de exemplu, vom mări alocarea pentru persoane de peste 50 de ani. Vom pune condiţii companiilor să angajeze persoanele care au parcurs procesul de training sau de ucenicie”, a declarat premierul.
Ludovic Orban a dezvăluit că există în plan dezvoltarea unui mecanism asemănător IMM Invest şi pentru companiile mari, acest lucru datorându-se faptului că în urma unei analize economice, investițiile ar putea reprezenta baza creşterii economice.
„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii – avem un model care a funcţionat, cel făcut de polonezi, care a permis achiziţia de acţiuni de către sectorul privat. Îl gândim ca instrument de dezvoltare pentru unele domenii cu potenţial. (…) Vrem să creştem masiv investiţiile publice pe toate tipurile de infrastructură: de transport, energetică, de sănătate, şcolară, de comunicaţii, agricultură/irigaţii. Toate vor face obiectul unor planuri de investiţii”, a declarat premierul.
De asemenea, premierul a transmis cetățenilor că în aceste momente se desfășoară o analiză a resurselor financiare pe care România le poate accesa în perioada următoare, cu scopul de a relansa economia țării. Potrivit declarațiilor făcute de Ludovic Orban, aceste resurse provin din buget, din fonduri europene, dar și din credite.