Ajutor de la stat pentru pensionari. Ce pot face bătrânii cu cei 2.600 de lei primiţi
Statul vine în ajutorul pensionarilor, care vor beneficia de ajutor de la stat în acest an. Anunțul a fost făcut de Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.
Bilete de tratament pentru pensionar 2023
Vești bune pentru pensionari! Seniorii vor beneficia de bilete de tratament balnear în perioada care urmează. Aproximativ 120.000 de români vor putea beneficia de acest ajutor. Acest lucru a fost posibil după ce Guvernul a aprobat actul normativ privind bugetul alocat, precum și modul de acordare, distribuire și decontare a acestora.
Suma alocată de stat pentru aceste tratamente este în valoare de 300.000.000 lei, o sumă comparativ mai mare cu cea de anul trecut.
Biletele de tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cele 60.420 de bilete de tratament vor fi repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile.
Ce categorie de pensionari vor beneficia de aceste tratamente?
Ajutorul de stat sub forma de bilete de tratamente balneare va fi oferit pensionarilor și asiguraților din sistemul public de pensii. Un procent de 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.
„Anul acesta, avem aprobată o suma de 300 de milioane de lei cu această destinație, reprezentând aproape 115 mii de bilete la nivel național. Încă din luna martie am început deja să avem aceste bilete cu societățile de tratament balnear, astfel încât acum am reușit să încheiem și celelalte licitații cu operatorii privați care au participat.
Sejurul este de 16 zile, cuprinde cazare, masă, tratamentul pe care îl fac. Aceste bilete sunt o forma de protecție acordata de Guvern pensionarilor pentru că ei plătesc 50% din valoarea pensiei diferența pana la prețul real.
Valoarea este de 2600 lei, diferența este suportata din bugetul asigurărilor naționale de stat”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, la România TV.
Ce stațiuni sunt disponibile?
Stațiunile de interes național sunt următoarele: Amara, Azuga, Buşteni, Buziaş, Băile Govora, Băile Felix, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Câmpulung Moldovenesc, Cap Aurora, Călimăneşti-Căciulata, Costineşti, Covasna, Eforie Nord, Eforie Sud, Geoagiu-Băi, Gura Humorului, Jupiter, Mamaia, Mangalia, Moneasa, Neptun-Olimp, Poiana Braşov, Predeal, Pucioasa, Slănic, Saturn, Sinaia, Sângeorz-Băi, Slănic-Moldova, Sovata, Târgu Ocna, Târgu-Neamţ, Techirghiol, Vatra Dornei, Venus, Voineasa, Zona Parâng-Petroşani, Zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ și Râşnov-Braşov.
Stațiunile de interes local sunt următoarele: 1 Mai, Albac, Albeştii de Muscel, Arieşeni, Balvanyos, Bazna, Bălţăteşti, Băile Homorod, Băile Turda, Băile Băiţa, Borsec, Borşa, Bran, Breaza, Călacea, Cheia, Crivaia, Durău, Harghita-Băi, Horezu, Izvoru Mureşului, Lacu Roşu, Lacu Sărat, Lipova, Moieciu, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Păltiniş, Pârâul Rece, Praid, Săcelu, Sărata Monteoru, Secu, Semenic, Snagov, Stâna de Vale, Straja, Soveja, Tăşnad, Timişu de Sus, Tinca, Trei Ape, Vălenii de Munte, Vaţa de Jos, Vişeu de Sus, Zona Fântânele, Zona Muntele Băişorii și Zona Şuior – Baia Sprie.
Te-ar putea interesa și: Bilete de tratament pentru pensionari 2023. Lista completă cu stațiunile, prețurile și actele necesare