Ajutor de la Stat pentru investițiile de cel puțin un milion de euro. Anunțul Ministerului Finanțelor

de: Ștefan R. Apostol
14 04. 2022

La nivelul Ministerului de Finanțe a fost demarat un program de finanțare pentru cel puțin 92 de domenii de activitate eligibile, iar investițiile se ridică la aproximativ un milion de euro. Programul, intitulat „Programul Sprijin pentru România” prevede mai multe măsuri financiare, totalul fiind de aproximativ 17,3 miliarde de lei , banii fiind alocați prin fonduri naționale și europene.

„Programul Sprijin pentru România”, demarat de Ministerul de Finanțe

Într-un comunicat emis recent, Ministerul de Finanțe vorbește de alocarea unor fonduri, atât europene, cât și naționale, pentru toate ramurile economice afectate de criza din acești ultimi doi ani. Pachetul de măsuri se bazează, așa cum spuneam, pe cel puțin 17,3 miliarde de lei, bani împărțiți în două. O parte din bani, mai exact 9 miliarde de lei vor veni prin intermediul unor fonduri europene deja stabilite, spune MF, iar ceilalți, 8,3 miliarde de lei vor veni de la bugetul de stat.

În cadrul acestor pachete de ajutor de stat, sunt alocați aproape un milion de euro pentru 92 de domenii eligibile, printre care industria prelucrătoare, construcţii, HORECA, informaţii şi comunicaţii, sănătate şi asistenţă socială, mai spune Ministerul de Finanțe:

„Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ necesar îndeplinirii măsurilor guvernamentale din cadrul Programului Sprijin pentru România şi propune o serie de modificări schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investiţiilor cu impact major în economie. Scopul modificărilor este de a eficientiza direcţionarea fondurilor publice către sectoarele care vor genera proiecte de investiţii majore”, anunţă Ministerul Finanţelor.

Banii vor fi alocați pe baza unor proiecte și în funcție de regiunea geografică

Un criteriu bine stabilit în „Programul Sprijin pentru România” sunt modul de elaborare a proiectelor de finanțare, mai exact mărimea acestora, dar și pe baza criteriilor de regiune geografică. Se va aplica o grilă de punctare, specifică MF în comunicatul emis pe Facebook, dorindu-se de fapt încurajarea atragerii de investiții în zonele slab dezvoltate de pe teritoriul României.

Se mai specifică că există o perioadă de grație de 30 de zile pentru depunerea proiecteleor, în dorința de a atrage în proiectele de finanțare a unui număr cât mai mare de operatori economici. Nu s-a stabilit încă o dată de la care vor putea fi depuse proiectele, dar MF spune că vor fi anunțați toți candidații eligibili în termen de 30 de zile lucrătoare.

„Am continuat dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri din România și am adaptat cerințele schemei de ajutor de stat la nevoile prezentate.

Se va menține pragul inițial de 1 milion de euro pentru investițiile eligibile, pentru a finanța cât mai multe investiții și pentru a asigura un grad cât mai mare de dezvoltare“, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Programul Sprijin pentru România” și categoriile acoperite de proiect

Conform documentului emis de Ministerul de Finanțe, „Programul Sprijin pentru România” se adresează IMM-urilor, marilor investitori, operatorilor de transport și distribuție, precum și pentru investițiile publice în derulare la acest moment.

Adrian Câciu spune că au fost alocați 300 de milioane de euro pentru compensarea creșterii prețuri, dar și ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități.

Au mai fost alocate prin „Programul Sprijin pentru România” și 200 milioane euro pentru investițiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, și un ajutor de stat pentru stimularea investițiilor în valoare de peste 1 milion de euro.

În cadrul aceluiași program, Ministerul de Finanțe a alocat sume pentru 75% din salariu pentru angajații în șomaj tehnic, până la sfârșitul anului, și continuarea programului Kurzarbeit, anume reducerea programului de lucru.

Pachete de măsuri pentru categoriile sociale cu probleme

Un alt aspect precizat în „Programul Sprijin pentru România”, sunt alocarea de fonduri pentru ajutorarea celor cu venituri medii suub 600 de lei, celor cu credite la bănci, pensionarilor cu venituri sun 1.500 de lei.

Tot aici se regăsesc și persoanele cu dizabilități, cu venituri minime garantate, elevii cu burse sociale, precum și angajații cu salariul minim, cei care primesc tichete de masă și pacienții din spitale.

În acest caz, „Programul Sprijin pentru România” a alocat următoarele pachete de măsuri:

  • Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni pentru familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pentru pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună și pentru Persoanele cu venit minim garantat și cele cu dizabilități. Valoarea totală este de 1 miliard euro pentru cele aproximativ 4,7 milioane de persoane care vor beneficia de vouchere în 2022.
  • Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine – 200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)
  • +50% valoarea tichetelor de masă – de la 20,17 lei la 30 de lei pentru angajații care primesc tichete de masă
  • Dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi pentru cele peste 3 milioane de persoane.