Ajutor de la stat de 2000 de lei pentru acești români din 2024. Cine va beneficia de acest venit și în ce condiții

de: Sabina Anastasia
16 12. 2023

O categorie de români vor primi, începând din anul 2024, ajutor financiar din partea statului român în valoare de 2.000 de lei. Pentru acordarea acestei forme de sprijn, Guvernul a alocat un buget de 24 milioane de euro. Cine va beneficia de sumele de bani și în ce condiții poți afla în continuare.

Ajutor în valoare de 2.000 de lei, începând din 2024

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că va susține pe plan financiar o nouă categorie de cetățeni, începând din anul 2024. Scopul este reprezentat de facilitarea accesului la produse esențiale. Bugetul alocat de Guvern acestei cauze este în valoare de 24 de milioane de euro.

Sprijinul financiar ce va fi acordat cetățenilor va fi în valoare de 2.000 de lei. Banii vor fi repartizați sub forma unei tranșe unice. Proiectul în cauză, ce va fi derulat începând de anul viitor, va fi valabil potrivit celor mai recente informații pe o perioadă de patru ani de zile.

Citește și: Ajutoare de 15.000 de lei pentru acești români. Cum se depun cererile

Cine sunt persoanele care vor beneficia de sprijin financiar

Nu toți cetățenii vor beneficia de ajutor din partea statului român. Este vorba despre mame care se află în situații critice temporare de viață, care vor folosi banii pentru produse esențiale pentru trusoul bebelușilor, începând din anul 2024.

Mamele care vor naște copii, începând din anul 2024, vor primi din partea statului român ajutor financiar. Copiii trebuie să aibă până în trei luni de viață. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat care sunt categoriile de mame care vor primi bani de la statul român.

Categoriile de mame care vor beneficia de ajutor

„Vor beneficia de aceste ajutoare cuplurile mamă-nou născut, din grupurile defavorizate:

  • mame beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, care se află în situații de risc;
  • mame aflate temporar în situații critice de viață;
  • mame care nu dețin acte de identitate;
  • mame minore;
  • mame cetățeni străini/apatrizi și provin din zone de conflict”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Sporurile și primele care dispar din 2024. Salariații din România care vor pierde bani

Cum se vor acorda cei 2.000 de lei pentru bebeluși

Sprijinul financiar ce va fi acordat mamelor din medii defavorizate va fi virat sub forma unei tranșe unice pentru fiecare nou-născut cu vârsta de până la 3 luni. Ajutorul din partea statului român va fi acordat tuturor mamelor care îndeplinesc condițiile amintite, în următorii patru ani de zile.

Trebuie precizat că măsura în cauză este momentan sub formă de proiect. Cel mai probabil însă, va trece de voturile parlamentarilor. Proiectul pentru acordarea acestor ajutoare a fost lansat în dezbatere publică astăzi, fiind disponibil pe site-ul MIPE: https://mfe.gov.ro/…/acte-normative-in-consultare-publica/.