Ai voie sau nu să pui coarne de ren pe mașină? Ce spune poliția și ce ți se întâmplă dacă ești oprit

Autor: Claudiu Surmei - 13:44, 19 dec. 2019
Poliția îți spune dacă ai voie sau nu să pui coarne de ren pe mașină

Mulți șoferi își pun coarne de ren pe mașină în perioada sărbătorilor de iarnă, iar unii dintre ei se întreabă dacă riscă amenzi din partea polițiștilor de la Brigada Rutieră. Pentru a face lumină în acest caz, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a postat un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

Poliția îți spune dacă ai voie sau nu să pui coarne de ren pe mașină

Un șofer care s-a gândit să își pună nas și coarne de ren pe mașină pentru a duce cu el pe șosele spiritul sărbătorilor de iarnă a vrut să se asigure că nu va fi amendat de polițiști. Bărbatul a adresat o întrebare pe contul de Facebook al MAI.

„Am văzut multe mașini tunate cu coarne de ren și nas roșu. Mă gândeam să îmi pun și eu. Este legal sau nu?”, a întebat șoferul curios.

Răspunsul nu a întârziat să apară. Oamenii legii l-au informat că decorarea mașinii nu este sancționată de poliție dacă nu s-a intervenit asupra caroseriei, sistemelor de frânare, dispozitivelor de iluminare și sonore. În plus, au oferit și câteva recomandări pentru această perioadă.


„Având în vedere că nu ați intervenit asupra caroseriei, sistemelor de frânare, dispozitivelor de iluminare și sonore etc. această decorare a mașinii dumneavoastră nu va fi sancționată de politie, poate doar vizual de participanții la trafic. Dar:

1. Dacă mașina este ren, vă asumați să fiți Moș Crăciun pentru toți?

2. Să știți că nu puteți depăși viteza legală, nu aveți prioritate în trafic și nici nu o să puteți parca oriunde…

3. Nasul poate să rămână roșu doar la mașină. Suntem convinși că ați înțeles diferența.

Coarnele de ren n-or să vă ofere niciodată siguranța în trafic.

În concluzie, vă recomandăm să fiți mai preocupat de cauciucurile de iarnă, antigel, sistemul de dezaburire etc.

P.S. Vă readucem aminte că montarea luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate se sancționează cu amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte, adică între 870 și 1160 lei”, este răspunsul oferit de MAI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI