Toții șoferii știu că vorbitul la telefon este interzis la volan, dar ce spune legea în legătură cu băutul apei sau cafelei în mașină? Mulți conducători auto nu știu dacă este legal acest lucru, atunci când se află la volan, în trafic.
Codul Rutier aduce sancțiuni drastice pentru șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice. De asemenea, aceeași lege prevede și amenzi usturătoare pentru cei care nu sunt atenți când sunt la volan. Potrivit legii rutiere, orice activitate care perturbă atenţia celui de la volan este interzisă şi este reglementată de articolul 99, alineatul 13. Drept urmare, polițiștii pot aplica amenzi șoferilor care iau mâna de pe volan și pun în pericol siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.
„Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”, prevede Art. 99 (13) din legea 195/2002.
Și legea din articolul 100, alineatul 10, prevede că „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţilor de sonorizare la un nivel de zgomot ce afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic.”
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancţiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic”, stabilește și Art. 100 (10) din legea circulației.
Este puțin probabil ca un șofer să fie sancționat pentru că bea apă sau cafea la volan, dar poate primi amendă pentru următoarele fapte:
Codul Rutier 2024 aduce sancțiuni mai aspre pentru șoferii care încalcă limitele de viteză. La începutul anului, legislația rutieră a fost modificată, stabilind că punctul de amendă reprezintă acum 5% din salariul minim brut pe țară. Noul punct de amendă a fost majorat la 165 de lei, cu o creștere de 20 de lei față de anul 2023.
Clasele de sancţiuni sunt următoarele: