Ai uitat parola de la reţeaua wireless? Aşa o recuperezi imediat, e un truc prea puţin ştiut

de: Ștefan R. Apostol
05 05. 2023

De multe ori avem tendința de a uita parolele de la rețeaua WiFi de acasă sau de la alte rețele salvate. În cele ce urmează vă propunem câteva sfaturi pentru a știi ce să faci dacă ai uitat parola de la reţeaua wireless. Un prim truc este că puteți verifica parolele WiFi salvate pe telefon urmând câțiva pași simpli. Făcând asta, aşa o recuperezi imediat.

Dispoztivile WiFi și necesitatea securizării lor cu parole

Atunci când instalăm un dispozitiv WiFi, conectat la internet, va trebui să te gândești și la numărul de dispozitive conectate la rețeaua Wi-Fi de acasă. De la laptopuri și tablete la telefoane, ceasuri inteligente și dispozitive de streaming, numărul poate crește rapid și fiecare dintre acestea este potențial vulnerabil la piraterie. Cu atât de multe date stocate pe aceste dispozitive, numere de carduri de credit, înregistrări bancare, credențiale de conectare și alte informații personale și private, este importat să și le protejezi de hackeri dacă rețeaua ta este vreodată compromisă.

O rețea securizată va contribui la reducerea riscului de a fi piratat și de a avea acces la informațiile tale sensibile. Nu numai atât, dar va ține departe utilizatorii și dispozitivele nedorite sau neautorizate care ar putea să-ți încetinească conexiunea sau să profite de serviciul de internet pe care îl plătești. Este destul de simplu să creezi și să menții reţeaua wireless sigură la domiciliu.

Vezi și: Ai aprins beculețe de brad în toată casa? Ce riscă să pățească conexiunea ta WIFI

Unele sunt mai eficiente decât altele pentru a-i ține la distanță pe hackeri și pe profitori, dar toate sunt utile în felul lor. Reține că nimic nu poate garanta o securitate absolută împotriva încercărilor de hacking, dar aceste sfaturi vor face mai greu pentru oricine să-ți compromită reţeaua wireless și datele.

Cum îți securizezi reţeaua wireless

Când vine vorba de securizarea rețelei tale, sunt necesari câțiva pași importanți. În cele ce urmează îți explicăm, mai întâi cum să-ți setezi dispozitivul, ulterior vorbim și de ce să faci dacă ai uitat parola de la rețeaua wireless. Iată care sunt elementele de bază pentru a vă proteja rețeaua wireless de acasă.

  1. Plasați-vă routerul într-o locație centrală.
  2. Creați o parolă Wi-Fi puternică și schimbați-o des.
  3. Schimbați credențialele de conectare implicite ale routerului.
  4. Activați firewall-ul și criptarea Wi-Fi.
  5. Creați o rețea pentru oaspeți.
  6. Folosiți o rețea VPN.
  7. Păstrați routerul și dispozitivele actualizate.
  8. Dezactivați accesul de la distanță la router.
  9. Verificați dispozitivele conectate.
  10. Actualizați la un router WPA3.

Vezi și: Unde trebuie pus routerul Wi-Fi, de fapt. Greşeala pe care toată lumea o face

Creează o parolă puternică pentru reţeaua wireless

Crearea unei parole unice la reţeaua wireless este esențială pentru a menține o conexiune sigură. Evită parolele sau frazele ușor de ghicit, cum ar fi numele cuiva, zilele de naștere, numerele de telefon sau alte informații comune. În timp ce parolele Wi-Fi simple sunt ușor de reținut, ele fac, de asemenea, ca și alții să le descopere cu ușurință.

Așa că, asigură-te că-ți schimbi parola la reţeaua wireless  la fiecare șase luni sau cam așa ceva sau ori de câte ori crezi că securitatea rețelei  ar fi putut fi compromisă. Și acum am ajuns la ceea ce ne interesează pe noi, și anume ce să faci dacă ai uitat parola de la rețeaua wireless.

Ce faci dacă ai uitat parola de la reţeaua wireless

Oamenii își uită mai des parolele WiFi. Deși încercăm să creăm o parolă sigură și puternică, o facem atât de sigură încât până și noi avem tendința de a o uita. Astfel, ori de câte ori încercăm să ne conectăm la un alt dispozitiv sau când un prieten sau un membru al familiei ne cere parola, stăm și ne gândim la toate codurile și pinii pe care i-am fi putut seta ca parole.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă tastezi 4636 de pe telefonul mobil. Codul e ştiut doar de specialişti, la ce ajută

În cazul în care ai uitat și dorești să afli parola la reţeaua wireless, există trucuri prin care poți vedea parola de la rețeaua WiFi de acasă. Iată un ghid pas cu pas pentru a afla parola prin intermediul telefonului mobil Android sau iOS.

Verifică parola WiFi pe telefoanele Android

Dacă folosești un dispozitiv cu Android 10 sau o versiune ulterioară, atunci poți verifica cu ușurință parola WiFi-ului la care ești conectat sau a tuturor rețelelor salvate. Deschideți Settings (Setări) și apăsați pe WiFi & Network (WiFi și rețea) Faceți clic pe lacătul sau pe pictograma „i” a WiFi-ului cu care sunteți conectat sau a rețelei salvate. Faceți clic pe Share password (Partajează parola).

Este posibil să trebuiască să introduci codul PIN de deblocare a dispozitivului sau amprenta digitală pentru a debloca ecranul. Se va deschide un ecran cu un cod QR și parola WiFi scrisă deasupra sau dedesubt. Acum, te poți conecta la celălalt dispozitiv folosind parola sau chiar doar scanând codul QR.

Verificați parola WiFi pe iPhone-uri

Este dificil să localizezi parola WiFi pe un iPhone. Din cauza politicilor riguroase de confidențialitate și securitate ale Apple, este dificil să verifici parolele WiFi ale rețelelor pe care le-ai salvat pe iPhone. Dar există un truc care te va ajuta în acest sens. Tot ce ai nevoie este un PC cu macOS pentru asta. Urmează aceste sfaturipentru a găsi parolele la reţeaua wireless pe telefoanele mobile iOS folosind macOS PC:

  • Deschide setările de pe iPhone,
  • Deschide iCloud,
  • Găsește și apasă pe opțiunea Keychain,
  • Întoarce-te din nou la Settings (Setări) și activează Hotspotul personal,
  • Acum conectează-ți Mac-ul la hotspotul personal,
  • Deschide căutarea Spotlight (CMD+Spațiu) și tastați Keychain Access (Acces la Keychain) și apăsați Enter,
  • Acum poți căuta rețeaua WiFi a cărei parolă dorești să o găsești,
  • Se va deschide o fereastră pop-up care va afișa detaliile rețelei,
  • Apasă pe „Show Password” (Afișați parola),
  • Introduceți credențialele de utilizator administrator,
  • Mac-ul tău va dezvălui parola rețelei WiFi.

 

Concluzie

Acum că ai aflat ce să faci dacă ai uitat parola de la reţeaua wireless, recomandarea este să ai grijă, poate mai bine o notezi undeva. Și încă ceva, nu uita că este la fel de important ca, măcar odată la șase luni, să schimbi parola WiFi.