Ai fost pus vreodată în situația de a depăși un cortegiu funerar? Te-ai întrebat cât de corect este să procedezi astfel, din punct de vedere legal? În rândurile de mai jos poți afla ce spune Codul Rutier despre depășire cortegiului funerar și în ce condiții se poate practica acest lucru.
Un cortegiu funerar este format din oameni care circulă pe jos sau în mașini, conducând o persoană dragă pe ultimul drum. Cei care fac parte din această organizație, dacă o putem numi astfel, se deplasează foarte încet. Inclusiv șoferii au viteză foarte redusă.
Dacă e să ținem cont de tradițiile românești privind cortegiul funerar, acesta trebuie să se oprească la fiecare intersecție de străzi pentru a se spune o rugăciune pentru cel trecut la cele veșnice, apoi își poate continua drumul. Acest lucru încetinește și mai mult circulația.
Citește și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere
Problema cortegiilor funerare a declanșat multe discuții privind legalitatea anumitor acțiuni. De exemplu, mulți s-au întrebat cât de corect este ca persoanele din cortegiu să claxoneze, când conduc pe cineva pe ultimul drum, având în vedere că sunt implicate oarecum în trafic.
Legea din România interzice acest lucru. Obiceiul claxonării, chiar dacă este des practic, este neregulamentar din punct de vedere legislativ. Șoferii au voie să folosească claxonul doar pentru a evita un pericol, deci să atenționeze un pieton sau un coleg din trafic, potrivit Codului Rutier.
Pe de o parte, Codul Rutier arată că persoanele care fac parte dintr-un cortegiu funerar, indiferent că circulă pe jos sau cu ajutorul unui autoturism, trebuie să se organizeze într-o coloană sau într-un grup pe partea dreaptă a șoselei, într-o formație de maximum 3 șiruri.
„Persoanele care se deplasează pe drumul public formând un grup organizat, o coloană militară sau un cortegiu trebuie să circule în formație de cel mult trei șiruri, pe partea dreaptă a carosabilului, în sensul lor de mers, ocupând cel mult o bandă de circulație”, precizează Art. 168 din Codul Rutier.
Se subînțelege astfel că participanții la trafic au dreptul să depășească cortegiul funerar, respectând totuși reglementările legislative și având respect față de cei care conduc pe ultimul drum persoana decedată. Ce reguli de circulație trebuie respectate într-o astfel de situație?
Șoferii care vor să depășească un cortegiu funerar trebuie să o facă ținând cont de regulile clasice, adică de indicatoarele și marcajele rutiere, în primul rând. De asemenea, trebuie să se încadreze în limita de viteză stabilită pentru zona în care circulă.