Se pregătesc schimbări importante pentru toți cei care circulă pe drumurile ce străbat statele membre ale Uniunii Europene. Ce trebuie să știe șoferii care primesc amendă în străinătate.
Dacă, până acum, luarea unei amenzi rutiere dincolo de granițele României nu era o îngrijorare prea mare pentru șoferi, acest lucru urmează să se schimbe, în viitorul apropiat.
Acordul politic ce vizează facilitarea aplicării normelor de circulație rutieră la nivel transfrontalier la care au ajuns Parlamentul și Consiliul European a fost primit cu brațele deschise de Comisia Europeană.
Uniunea Europeană a hotărât să făcă unele schimbări în ceea ce privește aplicarea transfrontalieră pentru a contribui la creșterea gradului de respectare a normelor de siguranță rutieră de către conducătorii auto nerezidenți.
Decizia a fost luată în contextul în care, în anul 2019, în jur de 40% din infracțiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru că autorul infracțiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata amenzii nu a fost executată.
În plus, autoritățile europene vor aplica și unele proceduri de asistență reciprocă în identificarea autorului infracțiunii și pentru aplicarea amenzilor.
Va crește și lista faptelor sancționabile. Astfel, în afară de depășirea limitei maxime de viteză, conducerea sub influența alcoolului și drogurilor, cooperarea dintre autăritățile naționale se va face și în caz de:
Urmează să se pună la dispoziție oamenilor un portal informatic ce cuprinde normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare țară ce aparține Uniunii Europene, procedurile de recurs, sancțiunile și mijloacele disponibile pentru plata amenzilor.