Ai lovit o mașină și ai fugit de la locul faptei? Ce riști să pățești. Poliția nu stă la discuții

de: Ștefan R. Apostol
18 02. 2022

Fiecare stat, prin legislația în vigoare, le cere șoferilor să rămână pe loc, în cazul unui accident. Fuga de la locul unui accident de mașină poate duce la acuzații penale. Permisul dumneavoastră de conducere va fi aproape sigur suspendat sau revocat dacă comiteți un accident cu fugă de la locul accidentului, iar polița de asigurare auto ar putea fi chiar anulată. Același lucru este valabil și în România, conform reglementărilor din Codul Rutier.

Ce este un accident de mașină cu fugă de la locul accidentului?

În general, un accident cu fugă de la locul accidentului are loc atunci când sunteți implicat într-un accident de mașină, fie cu un pieton, fie cu o altă mașină sau cu un obiect fix, și șoferul inculpat părăsește locul accidentului fără a se identifica sau să acorde ajutor celor care ar putea avea nevoie de asistență. Cel puțin câteva state includ, de asemenea, în definiția de „accident cu fugă de la locul accidentului” orice coliziune cu un animal.

În majoritatea statelor, nu contează dacă ați provocat sau nu accidentul de mașină. Fapta este comisă prin simpla părăsire a locului faptei. Dacă trebuie să părăsiți locul accidentului pentru a avea acces la asistență de urgență, de exemplu, părăsind o „zonă moartă” de telefonie mobilă rurală pentru a obține semnal, majoritatea statelor nu consideră că este vorba de un accident cu fugă de la locul accidentului, atâta timp cât vă întoarceți imediat la locul accidentului.

Sancțiuni penale pentru părăsirea locului accidentului de mașină

Cele mai multe state nu cer ca lovirea și fuga să se producă pe o autostradă sau pe un drum public. Multe state extind legile privind această infracțiune pentru a acoperi coliziunile din parcări.

De exemplu, dacă intrați cu spatele într-o mașină neocupată într-o parcare și nu lăsați un bilet cu datele dumneavoastră de contact pe parbriz, legile din multe state consideră acest lucru ca fiind un accident cu fugă de la locul accidentului.

În România, conform Codului Rutier, sancțiunile penale pentru un accident cu fugă de la locul accidentului sunt pasibile cu închisoare de la 2 la 7 ani și reținerea carnetului de conducere, care ulterior va fi suspendat.

Conform unor date statistice, doar în 2021 au fost depuse peste 10.000 de reclamații la Poliție, la nivelul Bucureștiului, pentru mașini găsite lovite în parcări, și acest lucru fiind considerat fugă de la locul accidentului, dacă cel care a produs infracțiunea nu a înștiințat organele abilitate. O altă statistică spune că în 2020 au fost 8.000 astfel de accidente.

„Avem undeva la 8.000 de accidente în 2020. În 2021, aceste accidente au crescut cu 9.500 de sesizări în acest sens. Invocă fel și fel de motive… „Nu mi-am dat seama”, „Este o avarie minoră”… sau spun că „N-am crezut că pentru asemenea avarie trebuie să vin la poliție”, dar legea spune clar că pentru orice tamponare trebuie să vii la poliție în 24 de ore, sau să închei o înțelegere amiabilă, dacă dau de celălalt șofer la fața locului”, a declarat Cristian Iana, șef Birou Accidente Ușoare București.

Din păcate, această practică, mai ales la accidentele ușoare a devenit ceva obișnuit în trafic, deși polițiștii atrag atenția că ar putea atrage sancțiuni drastice.