Ai factura la gaze cu sold pe minus? Ce înseamnă asta și ce trebuie să faci

de: Ștefan R. Apostol
09 05. 2023

Noile măsuri stabilite de ANRE privind facturile de consum la gaze pentru clienții finali au dat mare bătaie de cap furnizorilor de servicii. Ca urmare a acestei situații, mulți români s-au trezit în cutia poștală cu multe facturi, iar parte din acestea arată că au factura la gaze cu sold pe minus. Deși este o situație, cel puțin debusolantă, există și explicații pentru aceste situații, iar ANRE explică, de fapt, ce înseamnă asta și ce trebuie să faci.

Ordonanța 27/2022, sistemul informatic și haosul facturilor la gaze

În urma crizei de anul trecut, dar și explozia prețurilor la serviciile furnizate de companiile furnizoare de gaze, ANRE lua decizia de a limita prețurile prin ordonanța emisă spre final de an. Efectul a fost că majoritatea companiilor furnizoare nu au mai putut emite facturile la gaze lunar, ca până la acel moment, în unele cazuri nefiind emise deloc până în 2023.

Partea și mai delicată a acestei situații a fost și faptul că s-a creat un haos neanticipat în sistemele informatice de calculare a consumurilor și de facturare către populație, ceea ce a dus la o altă situație și mai bizară, și anume emiterea consecutivă a facturilor pe mai multe luni.

În unele cazuri, românii au ajuns în imposibilitatea de-ași plăti toate datoriile conform facturilor emise, chiar dacă se aplica și plata în tranșe a sumelor datorate.

Vezi și: Anunțul ANRE pentru toți românii. Ce va apărea pe toate facturile de la energie din aprilie 2023

Plata în rate și criza sumelor plătite căte furnizori

România este printre puținele state în care criza energetică s-a manifestat în acest mod, iar plafonările impuse de guvern nu au ajutat cu nimic ambele părți, clienții și furnizorii. Așa cum scriam spre finalul anului trecut, anumite companii cereau clienților chiar plata în avans a facturilor, deși calculul consumului efectiv de gaze nu era stabilit.

În aceeași măsură, diferențele la sumele compensate de stat prin plafonare nu reveneau companiilor, statul devenind astfel unul din datornicii către furnizorii de servicii, ceea ce a dus la o mare problemă de lichidități a furnizorilor.

Vezi și: Ce se întâmplă cu facturile uriaşe la gaze sau lumină. ANRE face precizări importante pentru români

Anul 2023 și factura la gaze cu sold pe minus

După toată tevatura și haosul de pe final de 2022, începând cu acest an furnizorii au început, într-un final, să emită facturile către consumatori, cu toate că problemele din sistemele informatice, ca urmare a implementării noii ordonanțe, nu era rezolvate în totalitate. Acest aspect a dus la emiterea unor facturi cu sold pe minus.

Vezi și: Virgil Popescu, veste excelentă pentru milioane de români. Ce se va întâmpla cu facturile la energie electrică de acum înainte

Explicația dată de ANRE spune că dacă un român primește factura la gaze cu sold pe minus acest aspect se datorează recalculării de către furnizor a diferențelor dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final. În acest caz, mai spune ANRE, consumatorul final nu trebuie să facă nimic, rezolvarea picând în atribuțiile furnizorilor, aceștia din urmă anunțând că situația ar putea fi reglementată până la finele acestei luni.