Gardul care separă două proprietăți a fost motivul mai multor certuri de-a lungul timpului. Codul Civil ne oferă mai multe informații cu privire la gardului vecinului. Avem voie să-l dărâmăm dacă este pe proprietatea noastră? Aflați în rândurile următoare.
Gardul a fost degradat sau a fost pus pe proprietatea vecinului. De regulă, aceste două motive sunt cele mai întâlnite și deseori duc la stări conflictuale. Ce este de făcut? Putem dărâma gardul pus de vecin pe proprietatea noastră? Haideți să aflăm ce spune legea.
În primul rând, legea nu ne obligă ca fiecare proprietate pe care o deținem să fie împrejmuită. Articolul 561 din Codul Civil spune că „Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”.
Situațiile în care ne trezim cu un gard construit pe proprietatea noastră apar în momentul în care proprietatea nu este clar delimitată. În acest caz, chiar dacă vecinul a construit un gard pe proprietatea noastră, nu avem voie să-l dărâmăm fără decizia instanței de judecată.
Dacă distrugeți gardul fără decizia instanței de judecată, săvârșiți infracțiunea de distrugere. Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să vă adresați instanței de judecată.
Dacă vecinul nu procedează ca a tare, atunci solicitați instanței să vă autorizeze chiar pe dumneavoastră, pe cheltuiala lui, să faceți demersul demolării.
Înălțimea gardului dintre vecini nu este stabilită decât prin autorizația de construire a acestuia și nu poate fi un gard care, prin înălțimea lui, să provoace o umbrire nejustificată vecinului.
Prin urmare, chiar dacă legea nu ne obligă să ridicăm un gard în jurul proprietății noastre, dacă în cele din urmă decidem să facem acest lucru, legea arată că gardul trebuie să aibă o înălțime de maxim 2 metri.
Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.