Cumpărarea unei mașini second-hand este o opțiune pentru mulți când vine vorba de achiziționarea unui automobil. Această categorie de oameni ar trebui să știe ce trebuie să facă, ce ar trebuie să verifice, astfel încât afacerea încheiată să nu fie una păguboasă.
Cei care vor să cumpere o mașină second hand ar trebui ca înainte să facă un test drive și să verifice o lungă listă de aspecte. Dacă mașina a fost deja cumpărată totul va începe cu întocmirea actelor, adică înmatricularea pe numele proprietarului, un aspect anevoios de cele mai multe ori în țara noastră.
Astfel, în unele sectoare din București nu se primește certificatul fiscal pe loc. Trebuie programată încă o întâlnire cu vânzătorul. În plus, eliberarea certificatului fiscal, integrat pe formularul de vânzare-cumpărare, nu se face în dimineața celei de-a doua zi după încheierea tranzacției, ci a doua zi după-amiază.
Actele necesare pot fi mai multe sau mai puține în funcție de unde provine mașina. Aceste date pot fi aflate de pe site-ul oficial al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Dacă mașina este adusă din străinătate și dacă se dorește circularea în perioada imediat următoare, noul proprietar trebuie să ceară o autorizație de circulație provizorie. Actele necesare le găsiți AICI.
Cea mai ideală este cumpărarea unui automobil înmatriculat in România, actele necesare le găsiți AICI. Pe de altă parte, aceia care nu vor prea multe bătăi de cap cu actele, în România există firme specializate care se ocupă cu întocmirea acestora. După întocmirea actelor este necesară o vizită la un service auto pentru o revizie completă și unde se va face schibarea filtrelor și a fluidelor. De asemenea, trebuie verificat sistemul de frânare. Unde este cazul se va înlocui discurile și plăcuțele de frânare. Nici sistemul de iluminare nu ar trebui să treacă neverificat și schimbat ce nu este funcțional.
Tot la service se va verifica suspensia și direcția mașinii. Acestea ar putea fi defecte și să treacă neobservate la un test drive. Anvelopele trebuiesc analizate pentru că acestea pot arată multe despre starea mașinii. În plus, dacă sunt uzate ar trebui schimbate cu unele noi. Și instalația de climatizare trebuie să treacă prin mâna mecanicilor. Aceștia din urmă vor dispune eventuale reparașii sau înclocuiri. După verificarea de la service și rezolvarea problemelor apărute, este indicat spălarea interiorului mașinii. O curățare profesională șa interior și un polish pentru exterior. Astfel, mașina va arăta ca nouă. De asemenea, proprietarul trebuie să se asigure că are roată de rezervă, stingătorul de incendiu, trusa medicală, precum și două triunghiuri reflectorizante și o vestă reflectorizantă.
Specialiștii recomandă asigurare CASCO pentru modelel mai noi și rovinietă cumpărată pe un an de zile, întruct aceasta este mai convenabilă. După ce au fost parcurși toți pașii, specialiștii recomandă ca mașina să fie scoasă la un drum foarte lung. Pe de altă parte, dacă verificarea mașinii dinainte de cumpărarea acesteia se va face la un service de încredere și va fi una riguroasă va face ca noul proprietar să scutească mulți bani.